Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. április 15-én így festett a helyzet.

Az USA-ban a fertőzöttek száma tegnapra elérte a 614482 főt, az elhunytaké pedig a 27085-öt.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége szerdán sürgősségi felhasználási engedélyeket adott ki két új koronavírus-ellenanyag-vizsgálathoz, amelyek az emberek gyógyulása után képesek felderíteni a múltbeli fertőzéseket.Közben New York kötelezővé fogja tenni nyilvános helyen a maszk viselését.

Dr. Anthony Fauci, az ország legfontosabb orvosi szakértője a koronavírus pandémiában és Trump elnök koronavírus munkacsoportjának tagja elmondta, hogy van lehetőség a sport visszatérésére: szurkolók nélkül és folyamatos tesztelése.

A magyar vezetőkkel ellentétben Andrew Coumo New York kormányzója azt mondta sajtótájékoztatóján: Több tesztelés nyitottabb gazdaságot hozhat.

New York államban saját használatra külön tesztet fejlesztettek, amivel elsősorban az államban felmerülő igényeket akarják kielégíteni. Az Amnesty International szerint a Kongresszusnak meg kellene akadályoznia, hogy Trump megvonja a WHO amerikai támogatását.

A szövetségi sürgősségi kölcsön-program, amelynek célja a pénz gyors bejutása az amerikai kisvállalkozások kezébe, már most összeomlott a pályázatok mennyisége és pénzhiány következtében.

A világ minden táján a klinikai bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a koronavírus nem csak a tüdőt támadja meg, hanem okozhat szívgyulladást, akut vesebetegséget, neurológiai rendellenességeket, vérrögöket, bélkárosodást és májproblémákat is.

 

Kínában a hivatalos adatok szerint tegnapig 82249 esetet regisztráltak, miközben már 3341-en haltak meg a járvány következtében.

Két új kísérleti vakcina is engedélyt kapott, hogy embereken teszteljék.

Kantonban egy Mcdonald’s kiírta, hogy feketék nem mehetnek be (a bevándorlók lakta környéken újabb gócpont alakult ki), erre nagy felháborodás lett a diszkrimináció miatt, a meki nyilvánosan bocsánatot kért.

Cenzúráznak - A Vuhani Földrajztudományi Egyetem honlapján megjelent, azóta eltávolított közlemény szerint a kutatóknak először az egyetemmel, majd a kínai tudományügyi minisztériummal kell egyeztetniük, mielőtt bármit publikálnának a koronavírus megjelenéséről.

Egy jelentés szerint a COVID-19 legalább kétszer annyi áldozatot szedett Kínában, mint amennyit elismertek, a Bloomberg által idézett három anonim forrás közül kettő pedig azt is elmondta, hogy szerintük szándékosan fals adatokat hoztak nyilvánosságra.

Kínába elsősorban az Oroszországból érkezők viszik vissza a vírust, ezért szigorítanak a határátkelésen.

Pekingben bejelentették, mikor kezdődnek újra az iskolák (ápr. 27 és május 11.), a felvételi vizsgák július 7-8., az érettségik július 9-10-én lesznek megtartva.

 

Dél-Korea 600.000 tesztet küld az USA-ba. Az ázsiai országban a fertőzöttek száma átlépte a 10500-at, az elhunytaké pedig meghaladta a 7400-at.

Közben letartóztattak egy 68 éves férfit, aki  megszegte a karantén szabályait.

Egyre nő azoknak a száma, akik újrafertőződtek a vírussal, már 116 ilyen esetet jegyeznek. Tegnaptól minden Amerikából érkező koreait és külföldit az érkezését követő 3 napon belül   tesztelni kell.

Jó hír viszont, hogy csökkennek a napi új esetszámok, és már több mint 70%-os a gyógyulási arány.

Japán: 7693 eset, 146 halott. Tegnapig Tokióban újabb 161 esetet regisztráltak

Problémát jelent, hogy nem tudják visszakövetni ki, hol és hogyan kapta el a vírust, így a növekvő esetszám miatt félő, hogy nem fogják tudni kezelni a helyzetet.

Az eü miniszter azt nyilatkozta, hogy megduplázódtak az esetek, mióta kihirdették a vészhelyzetet.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége, Japán, Kína, és Dél-Korea vezetői telekonferencián vitatták meg, hogyan tudnák visszaszorítani a járvány terjedését. Miközben a japánok 60%-a szerint a kormány nem kezelte megfelelően a járványhelyzetet.

Már a japán kormány figyeli és közzéteszi az emberek mozgását a telefonjuk alapján.

Spanyolországban továbbra is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma, amely így már meghaladta a 88 ezret. Tegnapig közel 19 ezren váltak a járvány áldozatává.

Csökken az állami megrendelés az építőiparban, vannak olyan munkáltatók, amelyek fizetésképtelenné váltak Katalóniában. Eközben a Granada futballistái beleegyeztek abba, hogy 15%-al csökkenjen a bérük miután a klub jelentős kiesést szenvedett az elmaradt focimeccsek miatt.

Az IMF azt jósolja, hogy a spanyol államadósság eléri 2021-ben a GDP 115%-át, amely 1902 óta a legmagasabb érték lehet.

A Spanyol Toxikológiai Intézet tájékoztatót adott ki a lakosok számára, hogy mely tisztítószereket lehet vagy tilos vegyíteni egymással. Sokan a vírustól való félelem miatt gondolkodás nélkül öntenek össze tisztítószereket, ezzel megmérgezve saját magukat vagy családjukat. Spanyolországban a járvány kitörése óta 20%-al nőtt az ilyen mérgezések száma.

Bezárják az egyik ideiglenes hullaházként működő jégpályát Madridban. A halottak számának csökkenése miatt felszabadították ezt a létesítményt a kényszerintézkedések alól.

Szakaszosan indul újra csak Spanyolország. A kéthetes hibernációt egy lassú olvadás követi, hiszen nem minden ágazat indul be egyszerre, valamint a sok állásvesztett miatt sok olyan ember van, akinek nincs hová mennie dolgozni.

Szakértők szerint a tilalmak feloldásának első hullámában benne kell lenniük a gyermekeknek, akik nagyon nehezen viselike a huzamosabb otthonlétet és fejlődésükben is kárt okozhatott ez az időszak.

Javaslatot nyújtottak be a kulturális ágazatokat képviselő szakszervezetek:

  • A Spanyol állami televíziók és spanyol tulajdonú televíziók, rádiók kötelesek legyenek spanyol céggel szerződést kötni, filmeket, anyagokat rendelni tőlük, hogy a hazai vállalatok és művészek ne menjenek tönkre.
  • Francia mintára a spanyol művészek számára is hozzanak létre speciális munkanélküli segélyezést.
  • Az Európai Audiovizuális Megfigyelő Intézet ajánlásainak betartását kérik.
  • Az Oktatási Minisztérium támogatását kérik a művészképzésben résztvevőkért.

  

Törökországban az aktív esetek száma tegnapi 58909, az elhunytaké pedig 1403 volt.

90 ezer illegálisan előállított és használhatatlannak ítélt orvosi sebészi maszkot foglaltak le Törökországban. A maszkokat külföldön próbálták volna meg értékesíteni.

45 napig zárva tart a török parlament. Az ellenzék szerint a járványhelyzet alatt is nyitva kell tartani a Parlamentet, hiszen a járványvédelmi intézkedéseket ott kell megvitatnia a kormánypártnak és az ellenzéknek.

Isztambulból közel 5000 gyorstesztet próbáltak ellopni, de a rendőrség megállította a rablást.

Szigorítanak az egészségügyi dolgozókat érő bűncselekmények büntetésén. A járványhelyzet alatt, aki erőszakosan lép fel az egészségügyi dolgozókkal szemben, szigorúbb büntetést fog kapni.

Módosítottak egy törvényt a külföldön hallgató török diákok érdekében. Korábban azok a török diákok, akik külföldi egyetemeken tanultak nappali képzésben igazolniuk kellett, hogy a tanórák minimum 70%-a ténylegesen nappaliként volt megtartva, mert ha nem, akkor Törökországban nem fogadták el, nem akkreditálták a diplomát. Most a koronavírus miatt sok külföldi török diák távoktatásban szerezte meg idén a diplomáját, amelynek utolsó félévében nem teljesítették volna a 70%-os kitételt. A török oktatási miniszter ezért ezt a szabályt átmenetileg töröltette, így a távoktatásban töltött időt is elismerik teljes oktatási időszaknak, így a török frissdiplomások akkreditálni tudják külföldön szerzett diplomájukat.

Május 20-ig meghosszabbította a Turkish Airlines a nemzetközi járatok törlését.

Minden patikában elérhetővé válik Törökországban a gyorsteszt, amit a TB áll mindenkinek. Ott a gyógyszerész elvégzi a gyorstesztet, majd az eredményt is közli.

A halászat leállításával megnövekedett a halállomány, ezért elképzelhető a hal árainak csökkenése Törökországban.

 

Görögország: a regisztrált fertőzöttek száma 1799, a halálos áldozatoké 102.

Zárt kapuk mögött fogják játszani a görög labdarúgó bajnokságot.

Az emberek olyan hatásnak vannak kitéve, mintha börtönre lettek volna ítélve

- álíltja egy görög pszichológus.

Jobb besorolásba került a Moody’s listáján Görögország.

A görög kommunista párt szerint 400 eurós támogatást kell juttatni a szupermarketekben, árúházakban dolgozó hősök számára. A támogatást szerinte a teljes és részmunkaidős dolgozóknak kellene megkapniuk. Ez természetesen nem lenne adóköteles.

Lassan elkezdik feloldani a szigorításokat Görögországban.

Csökken a megbetegedések száma Görögországban. Reménykednek ennek folytatásában.

A Görög Kulturális Minisztérium kutatást végzett azért, hogy a megfelelő intézkedéseket hozzák a kulturális ágazatban dolgozók megsegítésére. A kutatás megmutatta milyen problémákkal találkoznak a görög kulturális ágazatban dolgozók.

Az állam kibővíti lakhatási támogatási programját. Görögországban az egyetemi hallgatók bérleti díjának 40%-át átvállalja az állam mostantól, jelentette ki az Oktatási Minisztérium ma.

Intézkedéseket hoztak a turisztikai ágazat megvédése érdekében:

  • A már lefoglalt szállások díjának visszafizetése helyett a szállodatulajdonosok adjanak egy 18 hónapig felhasználható utalványt a szállásukra, amelynek kibocsátására az állam segítséget vállal. A cél ezzel, hogy a már lefoglalt helyek ne vesszenek el és az abból befolyt összegek megmaradjanak.
  • Az erre felelős minisztérium támogatást fog nyújtani a szállodatulajdonosoknak, hogy a csődöt azok elkerüljék.

Ezekről rendelet útján döntött a görög kormány.

 

Olaszország. Genova. A városban 75 ezer maszkot oszt szét az önkormányzati alkalmazottak között.

10 milliárdos akciótervet hirdetett egy bankcsoport Olaszországban. Ez a terv a kkv-k megmentését és a családok talpraállását tűzte ki céljául. Éppen ezért támogatni fogják a kkv szektort, azonnal lehívható kezdetben kamatmentes kölcsönökkel, valamint bizonyos összeg alatt egy időre nem kell a kkv szektor résztvevőinek jelzáloghitelüket törleszteniük. A családoknak hat hónapig nem kell tartozásukat törleszteniük a bank felé. Ez az időkorlát kérés ellenében további 6 hónapra meghosszabbítható.

Piemontban kötelezővé teszik a maszkok viselését május 4-től. Cirio kormányzó azt nyilatkozta, hogy 5 millió maszkot fognak szétosztani ennek érdekében.

Genovában az iskolai étkezdékben dolgozók fizetés nélkül maradtak. Jelentős többségük családanya, vannak akik egyedül nevelik gyermekeiket, részmunkaidőben dolgoztak eddig, most segítséget kérnek.

Olasz kutatók tanulmányt készítenek arról, hogy a kóborkutyák mennyire képesek a vírust terjeszteni.

Nápolyban hatalmas kieséssel számol a turisztikai ágazat.

Telemedicína oldalt indítanak, hogy azok a rákos betegek, akik otthoni ápolásra szorulnak mindig naprakész orvosi és pszichológiai támogatást kaphassanak. Ezzel próbálják elkerülni, hogy a rákos betegek kórházi kezelésre szoruljanak.

Mindenki a futballistákat akarja megmenteni Olaszországban, de más sportok szóba sem kerülnek. Sportolók háborodtak fel a kormány döntései miatt.

A betegséggel küzdők száma: 104332, az elhunytaké 21109.