Rácz Zsófia helyettes államtitkár is operatív törzsösdit játszott egy napig

A fiatalokért felelős helyettes államtitkártól, Rácz Zsófiától közvetlenül kérdezhettek bármit egy 1 napig látható Instagramsztoriban az érettségivel kapcsolatban a diákok, szülők, bárki. Kapott jócskán kellemetlen kérdést, egyelőre nem tudni, hányra érkezik majd válasz. A Független Diákparlament is próbált érdeklődni, szerintük ugyanis a kormány semmilyen felelősséget nem vállal az érettségizőkért.

A most operatív törzsöset játszó Rácz Zsófiának már volt olyan államtitkári tevékenysége, amikor törléssel és kitiltással reagált a közösségi médiában a számára kellemetlen üzenetekre. Mintegy másfél hónapja az Indexszel volt egy emlékezetes csörtéje, és most sem tudni, hány kormány számára kellemetlen kérdést válaszol majd meg, ha válaszol egyáltalán bármire.

A fiatalokért felelős helyettes államtitkár hétfőn hirdette meg a kérdezés lehetőségét, Instasztori lévén azonban keddre már nyoma sem volt a „párbeszéd" lehetőségének. A kérdezz-felelekből csupán annyi lesz majd nyilvános - ha valami egyáltalán nyilvános lesz - amennyit Rácz Zsófia szeretne.

A tipikus kormánypárti hozzáállásról a Független Diákparlament alelnökét kérdeztük, akik szintén szeretnének válaszokat kapni Rácz Zsófiától, s nem mellékesen konkrét javaslatokat is tettek az érettségi lebonyolítására.

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) nevű diákmozgalommá alakult szervezet tavaly decemberben nyilvános vitára is hívta ki Rácz Zsófiát, de akkor sem állt velük szóba a kormányzat.

Sipos Ferenc Norbert, az ADOM alelnöke a Zsúrpubinak elmondta, hogy a következő kérdésekre várják a választ a helyettes államtitkártól:

  • Biztosítanak-e a diákok számára védőfelszerelést, kesztyűt, maszkot, kézfertőtlenítőt az érettségi alatt? (Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az ATV Egyenes beszéd c. műsorában arról beszélt, hogy lehet maszkokat igényelni, de a diákokat még nem tájékoztatták arról, hogy hogyan.)
  • Milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy amíg a diákok eljutnak az érettségi helyszínére, ne fertőződjenek meg?
  • Azok a diákok, akik krónikus betegek vagy családjukban van krónikus beteg, és ezért nem akarnak részt venni a vizsgákon, lesz-e lehetőségük pótolni az érettségit, hogy szeptemberben elkezdhessék a képzést az egyetemükön?
    Sipos Ferenc Norbert ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerintük nagyon rossz megoldás, hogy a nyári időszakban csak egy lehetőség van vizsgát tenni, ezért azt javasolták, hogy a pótfelvételi eljárást bővítsék ki, legyen egy pórfelvételi időszak azok számára, akik nem szeretnének ebben a helyzetben érettségizni.
  • Mi lenne, ha az önkormányzatok számára javaslatokat dolgozna ki a kormány arra, hogy hogyan tudnák segíteni az érettségizők vizsgára való eljutását? Az ADOM szerint buszjáratokat kellene indítani a vizsgázók számára, hogy a munkába járókkal, illetve az idősekkel ne érintkezzenek.

A kérdezés korlátozott lehetőségével kapcsolatban egyébként meglepetés nem érte a diákokat, egyelőre nem is kaptak választ semmire.

"Korábban is folyamatosan tolmácsoltuk a javaslatainkat, általában süket fülekre találtak. Nagyon negatív üzenet a diákok felé, hogy nem veszik figyelembe az egyik legnagyobb érdekképviseletüket" – fogalmazott Sipos Ferenc Norbert.

Az ADOM alelnökének az a tapasztalata, hogy a diákok többsége szívesen túlesne már az érettségin, de ami fontosabb: végre fix megoldást szeretnének. A legrosszabb állapot ugyanis a bizonytalanság.

"A legutolsó pillanatig húzták a döntést és még most sem biztos semmi. Bejelentették, hogy május 4-én érettségi lesz, utána Maruzsa Zoltán már úgy fogalmazott, hogy a járványhelyzet miatt el is halasztják. Sok érettségiző azt mondja, hogy nagyon jó lenne, ha legalább egy biztos pontot kijelölnének, nem pedig kétségekben tartanák őket. Illetve, ha azt ígérik, hogy biztosítják a feltételeket, akkor biztosítsák is! Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy május 3-án tetőzik a járvány, de Müller Cecília azt mondta, hogy a tetőpont utáni napon is lehet érettségizni. Csak az a baj, hogy az érettségi nem egy egynapos procedúra, hanem legalább egy hónap" 

– tette hozzá Sipos Ferenc Norbert.

Nem kis probléma továbbá, hogy a kormány nem vállal felelősséget az érettségizőkért, így sok iskola fél attól is, hogy az ő nyakukba varrják, ha egy diák, vagy valakinek a családtagja megbetegszik.

„Kaptunk olyan információkat, hogy az intézmények nyilatkozatokat küldenek diákok számára, amit alá kell írniuk arról, hogy nem az iskola lesz a felelős a megbetegedésekért, hanem azok, akik elmennek érettségizni a járvány közepén” – mondta az ADOM alelnöke.

A 2014-ben alapított Független Diákparlament az elmúlt 5 év során egyébként gondosan kidolgozott oktatási javaslatcsomagokat tett le az oktatási kabinet asztalára, de azzal kellett szembesülniük, hogy nincs fogadókészség az ötletekre.

Úgy látják, jelentős nyomásgyakorlásra van szükség a komplex oktatási programunk megvalósításához, ezért döntöttek úgy, hogy mozgalmi keretek között, az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom néven dolgoznak tovább.