Vajon mit javasolna most a szülőknek Vekerdy Tamás?

A neves pszichológus 2019-ben, 84 éves korában lépett ki az élők sorából. Nem élte, élhette át a 2020-as, 2021-es, 2022-es esztendőben felnövekvő, számos durva kihívás elé néző gyerekek hétköznapjait.

Pedig, ha valamire most nagy szüksége lenne sok szülőnek, azok minden bizonnyal Vekerdy Tamás gyereklélek megértéséhez hozzásegítő gondolatai. A nem kevés kitartást, türelmet, megértést, beleérzést elváró szülői front számára szemezgettünk a neves pszichológus - író még egy „nyugodtabb” világban megírt Jól szeretni című könyvéből. És azt se felejtsük el, hogy a tanároknak milyen helyzetekkel kell szembenéznük 2022-ben, nagyon régóta.

Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni. Tudom, félünk, hogy nem fog "érvényesülni" az életben. De kérdezem: egyáltalán mit jelent az, hogy "érvényesülni"? Kit irigyelünk? Tényleg csak egyetlen vonzó életsablont tudunk elképzelni, amelyiknek ráadásul mindig csak a csúcspontját ismerjük, a végét soha.”

Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg. Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje.”

„Ha az ember szeret, látja azt, amiben őszintén gyönyörködni tud. Akkor is, ha a felszíni tulajdonságok esetleg nem tűnnek vonzónak. Szeressünk mögé! Szeressünk fölé! Ott mindig van valami, ami nagyrabecsülésünkre és csodálatunkra méltó.”