Tárgyalás nélkül ítéltetne el az ügyészség három embert, akik a rabszolgatörvény ellen tüntettek

A vészhelyzet miatt ezt most simán meg is lehet tenni.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt három ember ellen nyújtott be vádiratot. Eszerint ők a 2018 decemberi, Kossuth téri tüntetések résztvevőiként

a Parlament épületének védelmére felsorakozott rendőri sorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, amelyekkel eltalálták a rendőröket, illetve azért, hogy a sorfalat áttörjék, testükkel meglökték a rendőröket, akik ettől hátratántorodtak. A vádlottak ezen erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a biztosítási intézkedés körében előírt feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni.

Az ügyészség a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül hozzon döntést a tüntetők 2018-as ügyében.

A hivatalos személy elleni erőszak alapesete 1-5 év szabadságvesztéssel büntethető.

Több ízben emeltek már vádat hasonló módon, sőt a bíróság négy ügyben már ítéletet is hozott. Az előkészítő üléseken a vádlottak beismerték bűnösségüket, majd lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Két esetben egy év alatti felfüggesztett szabadságvesztést, egy esetben pénzbüntetést szabott ki a bíróság, az ítéletek ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett. Egy vádlottat pedig az ügyészi indítványnak megfelelően egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek jogerősen.