A hét lúzere: Varga Judit

Az igazságügyi miniszter elképesztő műhisztit rendezett, miután vezére nem mert elmenni a felhatalmazási törvényről szóló EP-vitára, ő pedig a parlamenti gyakorlat szerint nem szólalhatott fel azon.

Abban, hogy Orbán megfutamodik, nincsen semmi új, Varga Judit alakítása viszont olyan mértékben maxolta ki szekunder szégyen fogalmát, hogy arra nehéz szavakat találni.

Orbán, bár többek között a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezmény elutasítására is volt ideje, arra hivatkozva nem fogadta el az Európai Parlament elnökének meghívását a csütörtöki vitára, ahol a felhatalmazási törvényről volt szó, hogy a minden erejét a járvány elleni küzdelem foglalja el. 

Varga hétfőn levelet írt az Európai Parlament elnökének, David Sassolinak azért, hogy engedjék meg neki, hogy felszólalhasson, miután pedig természetesen nemleges választ kapott (a parlamenti szabályok szerint nem jogosult a felszólalásra, a hasonló vitákban ugyanis az érintett országok kormányfőinek vagy államfőinek van erre lehetősége), jött az újabb levél, no meg a hiszticunami.

Varga úgy gondolta, jó ötlet egy szavazást létrehozni, így Facebookon, természetesen a tények elhallgatásával szerdán megkérdezte követőit, elfogadhatónak tartják-e, hogy az Európai Parlament Magyarországról szóló plenáris vitájában nem kap felszólalási lehetőséget a Magyar Kormány erre kijelölt tagja?

Nos, bár saját oldalán zajlott a szavazás, és fontos részleteket hagyott ki a történetből, még a nyilván befolyásolt válaszadók több mint 40%-a is igennel felelt…

Varga a levelezgetés, a szavazás után sem tudott megnyugodni, ezért közzétette, miről beszélt volna az EP-ben.

Valójában persze senki sem akarta elhallgattatni a magyar kormányt, sőt, azt szerették volna, ha Orbán nem hátrál meg, és elfogadja a meghívást. Borítékolható volt, hogy miután a „bátor vezér” megfutamodott, Varga nem kap helyette szót, hiszen nem is kaphatott. Ő lepődött volna meg a legjobban, ha a szabályok ellenére engedik szóhoz jutni azon a vitán, ahol ízekre szedték a magyar kormányt és gyáva miniszterelnököt.