Ranschburg Jenő tanácsai meg- és elfáradt szülőknek

Ranschburg Jenő, pszichológus neve bizonyára ismerős minden szülőnek vagy a gyermeklélek megértésén fáradozó felnőttnek. Ő mondta ki azt a nem kevesek felháborodását kiváltó gondolatot is, hogy aki nem veszi fel és babusgatja síró csecsemőjét, az ugyanakkorát vét, mintha éheztetné.

Fotó: Facebook/Dr.Ranschburg Jenő

A szeretetből ugyanis sosem elég. Még most, így a karantén vége felé sem. Amikor munka mellett, mindenféle segítség igénybevétele nélkül, társas kapcsolatok hiányában szülők ezrei küzdenek meg a gyermeknevelés fáradtságos kihívásaival, akkor nem árt néhány fontos dolgot a fejünkbe vésni. Először is, az a sok idő, amit most együtt tölthetünk a gyermekünkkel, az nem kárba veszett energia. Ranschburg Jenő így fogalmazott:

Használj ki minden percet, amit gyermekeddel tölthetsz, és ha bosszús, vagy fáradt vagy, arra gondolj, a vele töltött idő a legértékesebb. Ezekből a pillanatokból táplálkozik a kapcsolatotok és később az emlékeitek is.”

Ha lelkiismeretfurdalással küzdenénk azért, mert most egy kicsit többet néznek tévét, vagy számítógépet a gyerekek, akkor jusson eszünkbe az, hogy ezekkel az eszközökkel lényegesen könnyebb átvészelni még ezt a nehéz időszakot is! A pszichológus sem tartotta elvetemült dolgoknak a virtuális csatornákat:

A televízió, a számítógép és az internet a modern világ szellemi táplálékai. Nélkülük nemcsak íztelenebb lenne az élet, de olyan tápanyagokban is könnyen hiányt szenvedhetünk, amelyek az egészséges mentális fejlődés nélkülözhetetlen elemei.”

És ha már végképp elfogyott a türelmünk és az unalmában rosszalkodó gyereket megbüntetjük, akkor ne felejtsük el azt, hogy az elkövetett vétségért nem kell többször felelni:

A büntetésnek - lényegéből fakadóan - feloldozó hatása van: a vétek, amelyért a gyermek megkapta büntetését, nem létezik többé! Tapasztalataim szerint azonban sajnos a szülők jelentős többsége nem tartja meg ezt a fontos elvet.”

(A cikk első változata 2020. május 16-án jelent meg.)