Megint közpénzmilliókkal tömhetik ki az álhírgyártó Pesti Srácokat

Valamint egy régóta nem működő portált is. A Nemzeti Kulturális Alap oldalán jelent meg két meghívásos pályázat az Összművészeti Kollégiumtól a trianoni évfordulóhoz és a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódva, a tét 50-50 millió forint vissza nem térítendő támogatás volt. Vagyis szinte kijelenthető - bár még csak tegnap jelentek meg a pályázatok - már lehet is gratulálni a nyerteseknek.

Persze a kiírásokkal kapcsolatban megjegyzik, hogy a kétszer ötven millió forintos közpénz átutalása, egyáltalán nem minősül állami támogatásnak a jogszabályok szerint. Várjuk a megfejtéseket, hogy akkor mégis miről lehet szó.

A lényeg, hogy így 50 millióval gyarapodhat a Gerilla Press, ami a kormánypárti flufferportál, a Pesti Srácok kiadója, illetve a kormánypropaganda egyik szószólója, a Mediaworks alkotói szabadságon lévő főszerkesztője, Szakács Árpád cége is, amely egy olyan történelmi tematikájú portált üzemeltet, amely már egy jó ideje nem működik.

Szakács egyébként korábban arról is tartott előadást, hogy kik a magyar kultúra ellenségei, emlékezetes, hogy roppant elmés alakítását egy zsidóviccel nyitotta, de zagyvált melegpropagandáról, illetve összeesküvés-elméletekről is.

A köznyelvben csak Prosti Srácoknak becézett propagandaportált pedig talán már senkinek sem kell bemutatni, nemrég például egy hamis fotóval igyekeztek vezérük tomporát fényesre nyalni, de emlékezhetünk arra is, hogy csak tavaly 11 helyreigazítási pert buktak el.

Persze esetünkben egyáltalán nem egyedi az efféle támogatás, korábban is részesültek már a közösből, emlékezhetünk rá, 

A Pesti Srácok lapigazgatójának és főszerkesztőjének cégei korábban összesen 75 millió forintnyi közpénzt kaptak az 56-os Emlékbizottságtól. 68 millióból egy korabeli divatbemutatóval megspékelt, többhetes rendezvénysorozatot sikerült összehozniuk. Stefkát ötmillióval dobták meg egy ’56-os tematikájú dokumentumfilmért cserébe, a maradék kétmillió pedig, ugye, a dizájnhoz kellett a Bem rakparton. Huth Gergely akkor közölte, a pályázati pénzekből egy forintot sem költöttek a pestisracok.hu-ra.

A Gerilla Press Kft-nél a kormányváltás óta igen jól gazdálkodhattak, hiszen az Átlátszó információ szerint 2011-ben még csak valamivel több mint 8 millió forint volta cég nettó árbevétele, 2015-ben viszont 125 millióra duzzadt ez az összeg.

Az újabb csinos kis összegnek köszönhetően bizonyára nem okoz majd gondot a jövőben sem például fizetett hirdetésekkel tolniuk az igét, vagyis minél nagyobb körben terjeszteni a populista vezérük szavait.

prostik