Hogyan állunk a koronavírus elleni harcban?

Az új típusú koronavírusos megbetegedés sok esetben tünetmentesen, vagy egy erős megfázáshoz hasonlatosan zajlik le. Az emberek egy kisebb hányadánál azonban, különösen idős személyeknél és más krónikus betegségben is szenvedőknél a szervezetben normális esetben is jelen lévő jelzőmolekulák, a citokinek gyűlnek fel túlzott mértékben és ez egy iszonyatosan erős immunválaszt ad, ami végül a betegek halálához vezet.

Ahhoz, hogy visszakapjuk a “régi” életünket, vagy legalábbis valami ahhoz hasonlót, a COVID-19 elleni gyógyszerre és védőoltásra van szükség. Tehát a harc két fronton egyszerre zajlik és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ szeme függ a gyógyszercégeken. Ez abban is megmutatkozik, hogy amint van valami biztató eredmény, azonnal vad emelkedésbe kezd az adott gyógyszercég tőzsdei árfolyama. Összeszedtük, hogy eddig milyen megvalósult, illetve reménybeli kezelések léteznek.

Milyen megoldásokat alkalmazhatnak jelenleg?

  • Tocilizumab

Francia kutatók fedezték fel, hogy a hatóanyag, mellyel az ízületi gyulladások csökkenthetők, a citokinvihart is jelentősen csökkentik a testben, így ez - mivel egyébként engedélyezett gyógyszerről van szó, nem új molekuláról - már be is vethető a betegek kezelésére, itthon is használják.

  • Vérszérum-terápia

A már gyógyult betegek vérplazmájából nyert, antitesteket tartalmazó szérum, mellyel a beteg immunrendszere megtanítható a vírussal szembeni védekezésre.

  • Remdesivir

Egy antivirális szer, mely kísérleti fázisban van, azonban a várható terápiás előnyök miatt az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a használatát, kórházi körülmények között.

  • Hidroxi-klorokin-szulfát

Maláriaellenes gyógyszer, amely engedélyezett szer, tehát nem kell kísérletekkel alátámasztani, hogy működik, mert azt tudjuk. Hogy a COVID-19 ellen hatásos-e, az már más kérdés. Nagy reményeket fűztek hozzá, ám az eredmények alapján a mellékhatási jóval erősebbek, mint a hatásai, nagyon sok esetben szívproblémákat és látásromlást okoz.

Vannak olyan terápiás lehetőségek is, amelyekhez nagy reményt fűznek, de még kísérleti fázisban vannak:

  • Új típusú lélegeztetőgép

Az Óbudai Egyetem fejlesztése az a lélegeztetőgép, mellyel egyszerre több embert lehet lélegeztetni, invazív és noninvazív módon, azaz a légcsőbe helyezett tubussal, vagy anélkül. A rendszer egyszerre több ember kezelését teszi lehetővé, mégis egyénre szabott módon, emellett a kilélegzett, vírusokkal teli levegőt is szűri.

  • Baranyi Lajos professzor kombinált terápiája

Az USA-ban élő biológus-immunológus professzor évek óta kutatja a citokinvihar jelenségét. Az általa kifejlesztett terápiáról egyelőre annyit tudunk, hogy olcsón és gyorsan előállítható. Reméljük, hogy így lesz!

  • Favipiravir

Japán vírusellenes szer, melynek az előállítása igen költséges és nehézkes. Jelenleg abban a fázisban van, amikor bizonyítani próbálják azt, hogy az influenza mellett az új típusú koronavírus ellen is hatásos és biztonságosan alkalmazható lehet.

 

És végül, amiben mindannyian reménykedünk:

  • Mesterséges antitestek

Ha sikerülne a gyógyultak által termelt antitestekhez biológiailag hasonló mesterséges antitesteket előállítani, az lehetővé tenné, hogy ezek szinte korlátlan mennyiségben álljanak rendelkezésre.

  • Hosszan eltartható vérszérum-készítmények

Az a cél, hogy egy koncentrált, eltartható szérumkészítményt hazai keretek között tudjunk gyártani. Ehhez az infrastruktúránk meg is van, tehát jó eséllyel indulunk.

  • Védőoltás

A védőoltás kifejlesztése adhatna biztos védelmet a veszélyeztetett csoportoknak. Egyes vélemények szerint még idén ősszel megindulhat az oltóanyag gyártása, más vélemények szerint a legjobb esetben is csak jövőre. Dolgoznak hazai fejlesztésű vakcinán is, illetve több külföldi gyógyszercég is rajta van az ügyön.

Annyit tehetünk, hogy szurkolunk nekik, ők a gazdaság és az emberi kapcsolatok helyreállításának kulcsai!