Emberi Jogok Európai Bírósága: Kövér László megsértette a sajtószabadságot

Kövér elvtárs már sok mindent és sok mindenkit megsértett, most egy 2016-os ügy miatt marasztalták el.

Az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró (köztük két indexes) szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből.

- mondták ki ma egyhangú döntéssel Strasbourgban.

Emlékezetes, hogy 2016 április 25-én, egy hétfői ülésnapon az iránt érdeklődtek a Parlamentben az Index, a 24.hu, a HVG és a nol.hu újságírói a kormánypárti képviselőktől, mit gondolnak arról, hogy a jegybank alapítványai közpénzmilliárdokat osztogattak a haveri körnek.

Másnap aztán egy levél várta az érintett lapok főszerkesztőit, melyet az Országgyűlés sajtófőnöke jegyzett, s amiben az állt, hogy

az újságírókat Kövér határozatlan időre kitiltotta a Parlamentből, valamint a képviselői irodaházból.

Kövér elvtárs arra hivatkozott, hogy olyan helyiségekben is forgattak, ahol erre nem lett volna lehetőség, ezzel pedig megsértették a házelnök 2013-as rendelkezését a parlamenti tudósítások rendjéről, bár az újságírók több ízben is pontosan ugyanott kérdezősködtek, ezen a napon azonban Orbán is a Házban volt, így szigorúbban vették a szabályokat, melyek egyébként gyakorlatilag lehetetlenné teszik a kérdezést.

Hogy a rendszer mennyire nem demokratikus, jól mutatja, hogy szinte mindent egy személyben Kövér határoz meg:

  • ő alkotta a szabályokat,
  • ő döntött arról, ki szegte meg azokat,
  • ahogyan a szankciókról is,
  • a döntései ellen nem volt helye fellebbezésnek.

Az újságírók ezt követően fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Bár a kormány képviselői mindent bevetettek, hiába. A strasbourgi bíróság döntése azt jelenti, hogy innentől mindenki, akit hasonló indokkal kitiltanak a Parlamentből, sikerrel perelhetne Magyarországot.