Miközben tovább nőtt a munkanélküliség, a kormány arra büszke, hogy 2010 óta nőtt a foglalkoztatottság

Kormánypárti prioritások sokadik epizód.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb összesítése alapján 2010 óta a foglalkoztatottak száma több mint 20 százalékkal nőtt Magyarországon. Ennek kapcsán emelkedett szólásra a héten a ritkán közlékeny Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

"A koronavírus-járvány hatásai ezen a területen is érezhetőek, így a kormány kiemelt feladataként kezeli a munkahelyek védelmét. Az eddigi adatok alapján a különböző támogatásokkal már közel negyedmillió ember munkahelyét sikerült megőriznünk" - fogalmazott szerdai közlményében.

Hozzátette, hogy 2019-re a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt, a munkanélküliek aránya 3,5 százalékra csökkent Magyarországon, utóbbi adat európai szinten is a legjobbak közé tartozott. A koronavírus és annak gazdasági következményei azonban súlyos hatással vannak a munkaerőpiacra is.

A sztorizás során csupán két dolgot felejtett ki.

Az egyik, hogy a foglalkozatási adatok javulásához erősen hozzájárult a hatalmas méretű kivándorlás - amit bár 2010-ben még elismert, azóta sűrűn tagadott a Fidesz-kormány -, és az abból fakadó súlyos munkaerőhiány.

A másik pedig, hogy éppen miközben Bodó Sándor a kis közleményét fogalmazgatta, a KSH egy másik statisztikával is előállt:

az előző hónaphoz képest 73 ezer fővel, tavaly áprilishoz képest pedig 136 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma 2020 áprilisában.

Vajon a 136 ezer munkanélküli jóllakik-e majd abból, hogy az államtitkár úr és felettesei hetente hétszer közlik, hogy "a kormány kiemelt feladataként kezeli a munkahelyek védelmét"?

Ja, persze, nehogy elfelejtsük, mehetnek nyugodtan katonának.