Kassák Lajos első felesége avantgárd versek szavalója is volt

Simon Jolán neve az 1920-as években ismerős lehetett a haladó, kortárs irodalom kedvelőinek körében, ugyanis avantgárd művek népszerű előadóművésze volt.

Kassák Lajos első felesége, aki egy elvált háromgyermekes édesanya volt kőkeményen helytállt a művész nem éppen könnyű, viharos hétköznapjaiban. Simon Jolán maga is művészi hajlamokkal rendelkezett, így elvégezte Rózsahegyi Kálmán Színiskoláját és színtársulatoknál kapott szerepeket. Színészi tehetségét lánya, Nagy Etel táncművész is örökölte, aki Vas István felesége lett.

Simon Jolán Kassák Lajost együtt töltött éveik során mindenben támogatta, emigrációjuk során nem ritkán az egyedüli kenyérkereső is ő volt. A Tett és a Ma folyóirat népszerűsítésében ordas szerepet vállaló asszonnyal Kassák az Újpesti Munkásotthon egy rendezvényén ismerkedett meg.

A költőfeleség a nyomorúságos gyermekkor és kényszerű, elhamarkodott korai házasságát követően szívvel-lélekkel támogatta az avantgárd költészetet. Szépségével és intelligenciájával lenyűgözte a kortárs művészeket és a publikumot. Ismeretes, hogy még József Attila is írt verset Simon Jolánról, a különös nőről, asszonyról és anyáról.

A művésznő később népjóléti megbízottként is tevékenykedett és behatóan megismerkedett a munkásosztály nyomorúságos életével. Simon Jolán Kassák Lajossal történő szakítását követően rendkívül nehéz anyagi- és lelki gondokkal küszködve az öngyilkosságot választotta. Kassák a következőképpen írt feleségéről a Vasat tettem a tűzbe kezdetű költeményben:

te szereted a tisztaságot

én a tisztaság törvényeit keresem

te örülsz a nagy gyerekeidnek

én vagyok a te legnagyobb gyereked

te barátja vagy a nyughatatlan erőnek

én a legnyughatatlanabb erő vagyok akivel eddig találkoztál

te én vagy és én te vagyok.

(A cikk első változata 2020.05.31-én jelent meg.)