„Mindig a politika jön énhozzám, hogy foglalkozzon velem” - 69 éve született Kocsis Zoltán

1952. május 30-án született Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző. Zsenialitása megkérdőjelezhetetlen volt: zenei tudása, műveltsége egyedülálló volt a kortárs zene világában is.

Pilinszky János és Kurtág György jó barátjaként, a hazai kulturális élet meghatározó személyiségeként számtalan történet él a magyar köztudatban Kocsis Zoltánról. 2016-ban bekövetkezett korai halála még jobban rádöbbentette a hazai publikumot és a zenei élet prominens képviselőit arra, hogy a művész hatalmas űrt hagyott maga után.

2017-ben jelent meg, egy évvel Kocsis Zoltán halála után Juhász Előd emlékmozaikokat tartalmazó kötete a művészről. Ebben a visszaemlékezéseket tartalmazó könyvben olvashatunk többek között egy igazán érdekes beszélgetésből való részletet, amely 1988. október 12-én, a Magyar Televízióban, a Pillanatképek című műsorban hangzott el. Kocsis Zoltán Juhász Elődnek többek között a következőket is mondta a politikáról:

nagyon sokan megkérdezik tőlem, hogy miért politizálok. Miért foglalkozom egyáltalán politikával, és én erre csak azt tudom felelni, hogy én soha nem foglalkozom a politikával. Mindig a politika jön énhozzám, hogy foglalkozzon velem.(…) Naponta a saját bőrömön érzem a politikát. A politika visszáságait, a politikát, mint – hogy mondjam csak- korlátozó erőt az életemben. A politikát, mint a gondolkodás szabadságának az egyik béklyóját..(…)

A beszélgetés folytatásában a művész azt is elmondja, hogy nem jutott akkor sem fórumhoz, amikor a bős-nagymarosi erőmű megépítése ellen tiltakozott volna, majd a magyarországi demokráciáról a következőket jelentette ki:

Azt hiszem, hogy bármennyit is beszélünk róla, és bármilyen kézzelfogható jelei is mutatkoznak, az igazi demokráciának az alapjai még mindig hiányoznak…”

Ezekből a nyíltan felvállalt, őszinte, kritikus megjegyzésekből is nyilvánvaló lehetett a nyolcvanas évek második felének forrongó bel- és külpolitikai csatározásokkal terhelt világában, hogy Kocsis Zoltán nem félt kimondani az igazságot és nem riadt vissza az esetleges konfrontációktól sem. Habár a művész pályáját később sem a politikai helyezkedések határozták meg, és nem volt szüksége semmilyen hátsó támogatásra karrierjének kiteljesedéséhez, akkor is elgondolkodtatóak korabeli kijelentései. Kocsis Zoltán zenei géniuszának elismerése azonban átívelt jobb- és baloldali kormányokon, diktatúrán és demokrácián is.

(A cikk eredeti változata 2020. május 30-án jelent meg.)