A nap kérdése: Schmidt Mária nerpénzeiből működik az „ellenzéki” portál?

Úgy tűnik, Schmidt Mária is szolgáltathatja a közpénzt Ungár Péter médiájához.

Érdekes tartalomra bukkanhat a nem orbánista propagandára szomjazó hírfogyasztó, amikor feltéved az állítólag ellenzéki Azonnali.hu-ra. A cikkek fölött ugyanis akaratlanul is az arcába ugrik a Schmidt Mária által vezetett, közpénzzel súlyosan kitömött Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapitvány (KKETTKK) kisfilmje, ami a trianoni békeszerződés 100. évfordulójával kapcsolatban készült. Az efféle hirdetésekért pedig általában fizetni szokás.

Éppen a múlt héten írtunk róla, hogy furcsa mód megszaparodtak az Ungár Péterhez közel álló Azonnalin az ellenzéket, és különösképp a Jobbikot szapuló „véleménycikkek”. Ez már akkor is erősen elültethette az emberben az afféle gondolatokat, hogy Schmidt Mária civilben NER-milliárdos fia inkább az ellenzék bomlasztását tűzte ki célul, mint a kormányváltást. És akkor mit gondoljon az állampolgár a portálon elhelyezett NER-kisfilmekről? Vajon csak az összetartozás érzése ennyire fontos az "ellenzéki" médiumnak, vagy csak jól jön az állami (közpénz) a működéshez, érkezzen az bárkitől?

A kormány egyébként még a járvány előtt 10 339 288 000 forintot osztott szét itthoni és határon túli szervezetek között a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára rendezett a Nemzeti Összetartozás Évére. Ebből a legnagyobb összeget, 2,9 milliárd forintot a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kapta. Ja, és a járvány alatt benyújtott egyik Semjén Zsolt-féle salátatörvénynek a tartalma az is, hogy ez a közalapítvány két ingatlant is kap ingyen az államtól: a 1122 Budapest, Határőr út 35. szám alatt található helyi védelem alatt álló, valamint a 1125 Budapest Istenhegyi út 92. szám alatti ingatlant. A vagyonjuttatást a „közalapítvány kutatás, közművelődésügyi, oktatási és kulturális javak védelmével kapcsolatos közfeladatai ellátásának elősegítésével” indokolják.

Az egykori Soros-ösztöndíjas Schmidt Mária amúgy nem véletlenül az ország egyik leggazdagabb vállalkozója, a KKETTKK 2018-ban ötmilliárdunkat költötte el fideszes „történelmi emlékekre”, ekkor az ő juttatása is a duplájára hízott.

Természetesen érdeklődtünk az alapítványnál is, hogy a közpénzekből jutott-e a szóban forgó hirdetéseken keresztül az Azonnalinak is, és ha igen, mennyi. Válasz egyelőre nem jött, de amint érkezik, frissítjük a cikket.