Hurrá: Ismét nőtt az átlagkereset!

Hihetetlen, hogy mindig egyre jobban és jobban teljesít ez az ország. Ugye te is érzed?

Márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint volt, ami kilenc százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a nettó átlagkereset is 9,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, 384 200, illetve 255 500 forintra.

- állapította meg KSH.

Ezeket az adatokat azonban úgy kell nézni, hogy azok a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél dolgozó teljes munkaidős alkalmazottakra vonatkoznak.

Történetesen a járvány által érintett hónapokban sok munkavállalónak csökkentették a fizetését vagy elküldték fizetés nélküli szabadságra. Éppen ezért nem tudhatjuk, valójában hogyan is alakultak a keresetek.

Az viszont ellenben biztos, hogy a vírus felbukkanása óta áprilisig több mint 100 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma hazánkban, és 110-120 ezren váltak munkanélkülivé. Ők azok, akikkel Orbánék nem tudtak mit kezdeni, és akiket éppen ezért a KSH hangzatos, fenntartásokkal kezelhető statisztikái sem érint.

Ez a „bérnövekedés”, ami valójában nem tudhatjuk mekkora, csodálatos, meg minden, egészen addig, amíg körül nem nézünk egy kicsit a régiónkban. A hazai nettó bérek lemaradása ugyanis nemcsak az uniós mezőnyben jelentős, de a visegrádi országokban is jóval többet visznek haza a dolgozók.

Ja és még valami:

A szakszervezeti számítások szerint százból durván hetven ember nem keresi meg a hivatalosan kimutatott átlagot.

Borítókép: Thinkstock