Az megvan, hogy a tavalyi influenzaszezonban többen haltak meg Magyarországon, mint az idei koronavírus-járványban?

Müller Cecília már korábban is kifejtette, hogy máskor is annyian halnak meg Magyarországon, mint a koronavírus-járvány idején, de ezt most a Belügyminisztérium is megerősítette.

A Qubit írta meg, hogy idén áprilisban összesen 11 099 ember halt meg Magyarországon a belügyminisztérium nyilvántartása szerint. Ez majdnem pontosan annyi, mint a 10 éves áprilisi átlag (11 054 haláleset), ugyanakkor  a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 9 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 10 167 haláleset.

A lap emlékezetet: márciusban - bár már akkor is terjedt a koronavírus Magyarországon - a halálozás mértéke nem érte el a sokévi átlagot, ami a szokásosnál enyhébb influenzaszezonnak volt köszönhető. A szezonális vírusos betegség 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is tovább tartott és több áldozatot szedett, mint idén.

A 444 május elején a következő kérdést tette fel az Operatív Törzsnek:

Miközben az igazolt fertőzöttek száma alacsony, magas a járvány áldozatainak a száma. Ez nem azt bizonyítja, hogy kevés embernél mutatják ki a koronavírus jelenlétét?

Erre válaszolva Müller Cecília azt mondta, hogy már sokszor megkapta ezt a kérdést, ezért most elmagyarázza, hogy hogyan működik a halálozások mérése. A WHO elindított egy rendszert, ami figyeli a halálozások számát 24 országban, ehhez Magyarország is csatlakozott 2013-ban. Ez a rendszer hétről hétre jelenti a halálozási számokat, és mutatja azt is, hogy a megszokott halálozási számokhoz képest van-e többlethalálozás, amit egy járvány vagy természeti katasztrófa okozhat. Ez a rendszer azt mutatja, hogy Magyarországon sem az influenzajárvány, sem a koronavírus miatt heti szinten nem lehetett kimutatni többlethalálozást a szokásos halálozási adatokhoz képest. Más európai országokban, Spanyolországban és Olaszországban igen, többségükben a 17. héten volt a legnagyobb a többlethalálozás.