A kormány szerint nem bizniszegyház Németh Sándor „hitgyülije”

Igaz, eleve Orbánék emelték a történelmi egyházak sorába a szektaszerű képződményt. Ezt pedig Németh Sándor rendre határozott alányalásokkal hálálja meg. Sőt, „igeterjesztés” címén direktbe közli is a híveivel, mikor, kire kell szavazni.

Az elmúlt hét beletörődő mosollyal nyugtázott pillanatai közé tartozott, mikor az Átlátszó és a Magyar Hang közös oknyomozásából kiderült, hogy láthatatlanul, egy többlépcsős cégstruktúra végső tulajdonosaként szerzett többségi tulajdonrészt a Hit Gyülekezete mellett Németh Sándor az ATV-ben. A cikk előzményét Bartus László Fesz lesz című, május végén nyomtatásban is megjelenő könyve adta, amiben a szerző részletezi, hogyan „vitte haza Németh az ATV-t”.

A szövevényes ügylet lényege, hogy „az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált”.

És hogy jön ide a magyar kormány? Egészen egyszerűen. Németh Sándor és szektaszerű képződménye 2002-től 2010-ig még elvtelenül szolgálta ki a szocialista kormányokat. Aztán hopp, jött egy, a magyar közéletben sűrűn felcsapó, ideológiai fordulatot hozó passzát, s hirtelen Németh Sándor jobboldali-konzervatív lett, immár a NER elvtelen kiszolgálójaként. Az ideológiai fordulatot hozó passzát ráadásul nem vonult el nyomok nélkül. Jött 2011. és a fülkeforradalmi kétharmad, amely a világ legtermészetesebb folyamatának tekintette, hogy a Hit Gyülekezete történelmi egyházzá váljon. Így, az egyházi törvény módosításával be is emelték a "hitgyülit" a vallási szervezetek elitklubjába.

Mivel a narancsos kétharmad, és vélhetően az Orbán-hívek szívének is különösen kedves Németh Sándor, illeve az ő "kis mikrokozmosza", a Magyar Hang a csütörtöki Kormányinfón úgy gondolta, Gulyás Gergely tán szívesen ad választ a történelmi egyházuk vezetőjével kapcsolatos aggodalmakra.

Bizniszegyház-e a Hit Gyülekezete? - kérdezte a lap. Gulyás pedig a hvg.hu szerint így válaszolt:

Mikor ezt a kérdést szabályozták, 100 fővel bárki alapíthatott egyházat, sokan a kedvezményes adózást kihasználva "elképesztő formákat" működtettek. A Hit Gyülekezetével szemben ilyen vád nem merülhet fel, ez egy működő egyház, abból is látszik, hogy az ötödik legtöbb felajánlást kapják az 1%-okból. Bármilyen egyéb vádakat másnak kell kivizsgálnia.

A jelek szerint tehát Németh Sándor továbbra is élvezi a kormánypártok bizalmát, de a ő maga módján ezt igyekszik is meghálálni. Tavaly novemberben például a Fidesszel közösen mondott áldást a Puskás Stadionra. Bár jegyezzük meg, hogy előtte néhány héttel, az önkormányzati választás után még „képmutató keresztény propagandáról" szónokolt.

2018 januárjában a Pesti Srácoknak adott fergeteges mélyinterjújával kapcsolatban azt írtam, hogy egyrészt nehéz elhinni, hogy tényleg megjelent, másrészt, hogy ennyi ideológia fordulatot elbírtak a webhelyet biztosító szerverek. Azóta kiderült, hogy nem, hogy szerverek bírják bőven, de az Orbán-kormány Németh Sándorba vetett hite is megingathatatlan.

Németh Sándor korlátlanul válthat irányt a körhintán, az nem minősül „biznisznek”. Miután egyébként 2018-ban az említett interjúban megmondta a híveinek, kire kell szavazni (a Fideszre), így elmélkedett Orbánékkal való kapcsolatáról:

„A Hit Gyülekezetét háromszor ismerték el egyháznak, 1989-ben, egy évvel később, majd valójában 2011-ben. A kétharmados felhatalmazással bíró Fidesz-kormány javaslatára a gyülekezet is megőrizhette egyházi státuszát. Ez nem valamiféle titkos paktum eredménye, ilyen ugyanis nem született, hanem abból az egyszerű tényből következik, hogy a Hit Gyülekezete egy valódi egyház, sok tízezres tagsággal, valódi hitélettel. Tehát józan realitáson alapuló döntésről beszélhetünk. A Hit Gyülekezete társadalmi beágyazottsága és hatása a közgondolkodásra olyan mélységű, hogy indokolt kiegyensúlyozott viszonyt ápolni a kormányzattal.”

Szívmelengető, nem?