Mészáros Lőrinc szállodalánca benyelt 17 milliárd forintnyi közpénzt, miközben kirúgott 850 alkalmazottat

A nemzet- és gazdaságvédelem jegyében. A jelek szerint Orbán Viktor kedvenc malacperselyét egyáltalán nem hatja meg az "annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus elpusztít" kormányzati szlogen. Pedig Lőrinc barát pénze is tőlük van. Illetve a magyar adófizetőktől. Tőled is.

"Legalább magyar tulajdonoshoz kerülnek a vállalkozások, közbeszerzések" - hangzik általában a fideszes érv a Mészáros Lőrinc-i gátlástalansággal kapcsolatban. Orbán nemzeti csilliárdosa annyira magyar volt már április végén is, hogy csoportos létszámleépítést jelentett be az érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. tulajdonában álló Hunguest Hotels szállodalánc.

A májusban indítandó létszámcsökkentési folyamat részeként 850 ember rúgtak ki. Ez már önmagában a magyarság szeretetére vall, de még ezt is tudta überelni Orbán kedven nerkegyeltje, házi kasszája.

A 24.hu írta meg, hogy 20 milliárd helyett váratlanul 83,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást osztott szét a Magyar Turisztikai Ügynökség a szállodaiparban a Kisfaludy-program keretében. A nyertesek között pedig ki van? Hát annak a speckó gázszerlőnek az érdekeltségében lévő Hunguest Hotels, aki mindig, mindenhol a nyertesek között szerepel. Ezúttal 17 milliárd forinttal.

„Egy jól körülhatárolható érdekkör milliárdos szállodafejlesztési támogatásokat kap, és számukra az sem volt pályázati feltétel, hogy cserébe ne bocsássanak el munkavállalókat. Eközben mi hetek óta hiába várjuk a rövidített munkaidőre kérhető állami bértámogatási igényünk elbírálását, hogy minél több kollégánknak megőrizzük a munkahelyét” - nyilatkozta a Népszavának egy szállodaigazgató. 

A támogatásokat osztogató Kisfaludy-programban nem volt feltétel a munkahelyek megőrzése. És bár a járvány hatásaira hivatkozva megemelték a pályázati keretet, a feltételeket változatlanul hagyták. Mert, miért ne? Ez a mechanizmus 2020-ra mondjuk valóban tipikusan magyarnak nevezhető. Illetve, oylan nertársias helytállásnak.