A többség szerint a kormány a politikai érdekeinek megfelelően befolyásolja a járvánnyal kapcsolatos adatokat

Kiderült az is, hogy jelentősebb kárnak tartják a gazdasági recessziót, mint azt, ha sok ember megfertőződik, esetleg meghal.

A Publicus által készített kutatásból megtudhattuk azt is, hogy jelentősen változott a lakosság véleménye abban a tekintetben, hogy intenzív járvánnyal kell-e szembenéznie az országnak. Míg márciusban 76% vélte úgy, hogy igen, májusban már csak a megkérdezettek negyede gondolta így.

Ennek megfelelően csak 58 százalék számol azzal, hogy hazánkat eléri a második hullám, a megkérdezettek negyede gondolja azt, hogy megfertőződik.

Érdekesség, hogy a döntő többség egyértelműen kártékonyabbnak gondolja a gazdaságot érintő válságot, mint azt, ha jelentős létszám megbetegszik, elhalálozik. Az emberek csaknem fele szerint Orbánék nincsenek a helyzet magaslatán, ami a járványkezelést illeti, ami azért is szembetűnő, mert az az arány márciusban még egyértelműen alacsonyabb volt.

60% véli úgy, hogy a kormány arra használta a rendkívüli jogrendet, hogy amit nem sikerült addig különböző ügyekben véghez vinnie, azt ennek segítségével megtegye.

Közel 60% pedig úgy látja, Orbánék politikai érdekeinek megfelelően alakítják a járvánnyal kapcsolatos statisztikákat.