Nagyot fordult a világ azóta, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990. június 4-én somolyogva kivonult a parlament trianoni megemlékezéséről

Orbán Viktor 30 éve a társadalom megosztottságára építi a politikáját. Gátlástalan hatalomszerzési céljaihoz pedig Trianon is kiváló eszköz. Hol az egyik, hol másik oldalról. A technikát azóta csak tökéletesítette.

Tegnap Kövér László emlékeztetett a Magyar Nemzetnek adott interjújában mindenkit, aki egy percre is szerette volna elfelejteni a magyar társadalom súlyos megosztottságát, hogy az Orbán-kormánynak a határon túliaknak verbálisan küldött kommunikációs lózungokon túl semmilyen nemzetegyesítési célja nincs. Sőt. A hatalmi magaslatról minél mélyebb árkokat szeretnének látni magyar és magyar között. A fideszes szavazatszerzés ugyanis gyülelöletben gyökeredzik.

Az Országgyűlés fideszes elnökének Trianon kapcsán is sikerült a baloldalról beszélnie. Megint.

„ A magyar baloldal – immár több mint száz éve – újra és újra rátámad a saját nemzetére. Trianonban sem így szabták volna meg a határainkat, ha 1918-1919-ben a magyar baloldal nem árulja el a nemzetet” – fogalmazott a bajsza alatt Kövér.

Az a Kövér, aki furcsa mód nem értékeli a mai napig árulásnak, hogy ugyanazon bajsza alatt 30 évvel ezelőtt kisomfordált a parlamentből, mikor a képviselők Trianonra emlékeztek. A számos gusztustalan fideszes köpönyegforgatások között kétség kívül ez az egyik leggusztustalanabb, bár láthatjuk, az Országgyűlés jelenlegi elnöke minden nap küzd azért, hogy a gusztustalansági skálán minél feljebb tornássza magát.

Kövér László ugyan biztosan szeretné elfeledtetni, de mi azért emlékszünk rá, hogy 1990. június 4-én a Fidesz képviselői kivonultak az ülésteremből, mikor az országgyűlés egyperces néma csenddel adózott a trianoni békekötés emlékének. Ezt parlamenti jegyzőkönyv is alátámasztja, nem csak az emlékezet.

"ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen" - áll a jegyzőkönyvben.

Ennek az akkor még hithű liberális frakciónak a tagjai volt pl. Áder János, Deutsch Tamás, Kósa Lajos, Szájer József és természetesen Orbán Viktor is. A mai nemzeti-hazafi szájhősbrigád prominensei.

A nagy nemzeti összetartozás érzését kommunikáló köpönyegforgatóknak ráadásul tavaly is sikerült egy hasznos „elmúltnyolcévezéssel” emlékezni az országcsonkításra. Akkor egy kiadós gyurcsányozás erősítette a magyar öntudatot.

Kövér Lászlónak egyébként az is tavaly jutott eszébe, hogy 2020-ban Trianon-emlékévet szeretne, miután rendre leszavazták a Jobbik erről szóló javaslatát. Is. Az országcsonkítás 100. évfordulójának alkalmára a Jobbik már 2017 márciusban is egy határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy 2020-ban Trianon-emlékév legyen. A Fidesz-KDNP természetesen ezt sem támogatta, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának aktuális ülésén elbukott az ötlet. 

Most, szintén az összetartozás erősítésének jegyében nem kapnak szót az ellenzéki képviselők a trianoni szerződés évfordulóján tartott emlékülésen. A csütörtöki megemlékezésen előbb Kövér László, majd Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet, ezt követően vitatja meg az Országgyűlés a „A nemzetiségi önazonosság védelméről” szóló politikai nyilatkozatot. A vitában viszont az ellenzékiek nem szólalhatnak fel. Pedig a nyilatkozatot egyhangúlag, az ellenzéki pártok támogatásával fogadta el korábban a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma.  

Ja, és a legszórakoztatóbb, illetve inkább legaljasabb friss megnyilvánulást se ehagyjuk ki: Kövér László Karácsony Gergely kezdeményezését, amelyben egyperces megállásra kérte a fővárost a diktátum aláírása időpontjában, nem tartja őszintének. Ő. Nem tartja őszintének. 

Egy a tábor, egy a zászló. Egészen addig, amíg narancs színű zászló alatt vonulsz. 100 éve Magyarország kétharmadát vették el tőlünk. Most a kétharmad veszi el Magyarországot azoktól, akik nem állnak be a sorba.