A nagy utazás írója koncentrációs táborba is került

11 évvel ezelőtt, ezen a napon hunyt el A nagy utazás című regény világhírű spanyol írója, Jorge Semprún, aki francia nyelven alkotta meg műveit.

Jorge Semprún Fotó: Babelio

Semprún politikai pályafutása éppoly jelentős volt életében, mint írói munkássága. 1942-ben belépett a Spanyol Kommunista Pártba, majd a Gestapo 1943-ban letartóztatta és a buchenwaldi koncentrációs táborba vitte. 

Semprún közéleti politikai szerepvállalásának részét képezte az is, hogy Madridban 1988 és 1991 között kulturális miniszter is volt. A nagy utazás című regény a buchenwaldi koncentrációs táborba vezető út négy napjának története. No meg az emlékezésé is, ami különös, szokatlan formát kölcsönöz a műnek.

Az élete során annyiszor korlátok közé szorított Semprún mit gondolt a szabadságról?:

Annyira sohasem szabad az ember, hogy oda mehetne, ahova akar. Sohasem voltam annyira szabad, hogy oda mehettem volna, ahova akartam. Szabad volt oda mennem, ahova mennem kellett.”  

A filozófiát és irodalmat a Sorbonne-on tanult író 10 évvel ezelőtt, 2011. június 7-én hunyt el. Sokat meríthetünk írásaiból a szellemi és lelki szabadság fontosságáról.

(A cikk első változata 2020. június 7-én jelent meg.)