Mi lehet az Orbán-kormány célja a katonaság felduzzasztásával?

Jakab Péter, a Jobbik elnöke már hónapokkal ezelőtt úgy fogalmazott a felhatamazási törvny kapcsán, hogy "nem lehetünk dél-amerikai katonai diktatúra". A helyzet viszont úgy áll, hogy Orbán bár a korlátlan felhatalmazásról lemond - miután a járvány leple alatt mindent megvalósítottak, ami a hatalmi érdekeiket szolgálta - a társadalom militarizálása egyre inkább előtérbe kerül.

A legújabb terv, hogy a következő 10 évben 8-10 katonai középiskolát hoznak majd létre. Pontosabban 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon. A HM tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium a Modern Városok Program keretében valósul meg, Székesfehérváron pedig egy már meglévő ingatlan felújításával, átalakításával hoznának létre egy kollégiumot.

A minisztérium szerint a helyszínek kiválasztásakor fontos szempont, hogy az iskola katonai szervezet által történő támogatása biztosított legyen, másrészt hosszú távon az országos lefedettség megvalósuljon. – A beruházások célja, hogy a korábban a szocialista kormányok által bezárt honvédelmi iskolák és kollégiumok újra biztos hátteret és utánpótlásbázist adjanak a Magyar Honvédség számára – írta a HM a Népszavának.

Jelenleg 68 középiskolában folyik honvédelmi nevelés a Honvéd Kadét Program keretében, és további intézmények jelezték csatlakozási szándékukat. A 2019/2020-as tanévben több mint 2000 diák vett részt emelt szintű honvédelmi nevelésben.

Tudjuk továbbá, hogy az Orbán-kormány "munkahelyvédelmi" tervének egyik része, hogy a munkanélküliek álljanak be a seregbe.  Orbán Viktor május közepén a Kossuth Rádióban sokadszorra is elmondta, hogy ő nem segélyekből szeretné segíteni az embereket. Hozzátette, hogy akár 100 ezer közfoglalkoztatottat is fel tudnak venni, de a keret 200 ezres. Viszont ha ez is kevés lenne, növelhetik, ráadásul a honvédség is tárt karokkal várja azokat, akik elveszítették állásukat.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára régóta "toboroz", szintén május közepén a HírTV műsorában örvendezett, hogy:

"A Magyar Honvédség várja azokat a fiatalokat, akik a koronavírus-járvány következtében elvesztették az állásukat és a hazát szeretnék szolgálni." (Persze, szánalams fizetésért cserébe.)

És arra emlékszünk, mit csinált Orbán Viktor, mikor kitört a járvány? Felállított egy „járványhelyzetben létfontosságú vállalatok működéséért felelős akciócsoportot”, melynek feladata azon szolgáltató- és gyártókapacitások, energetikai, gyógyszeripari és közlekedési cégek biztosítása, amik működése a kialakult rendkívüli helyzetben létfontosságúak Magyarországon. 140 ilyen céget azonosítottak is, majd a helyszínre kitelepülő honvédelmi törzsek megkezdték az irányítás átvételét. De említhetnénk itt azt is, hogy kórházparancsnokok vették át az egészségügyi intézmények iányítását is.

Kéri László a hét elején lapunknak szintén arról beszélt, hogy a legtöbb pénz az elmúlt héten is - többféle csatornán keresztül - elsősorban az erőszakszervezetekhez vándorolt.

Érdekes kéréds, hogy vajon mi lehet az Orbán-kormány célja a katonaság felduzzasztásával. Bár Orbán folyamatosan kamuharcot vív Brüsszellel és Soros Györggyel, háborúra azért aligha készül. Ha, csak nem a saját népének neki be nem hódoló része számára a legnagyobb ellenség.