Meglepetés: Magyarország továbbra is előkelő helyen van a korrupciós rangsorban

Egészen pontosan: Senki nem lepődik már meg azon, hogy Magyarország toplistás a korrupció elleni harc elhanyagolásában. Is.

Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európa Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján. A szervezet szerint viszont előrelépés, hogy a magyar kormány most hozzájárult a dokumentum közzétételéhez. A parlamenti képviselőkre vonatkozó átláthatósági ajánlások ügyében különösen rosszul teljesít Magyarország - írta meg az Euronews.

Az Európa Tanácshoz tartozó szervezet minden évben összesíti, mennyire tartják magukat az európai államok a korrupció elleni ajánlásokhoz. Idén a magyar kormány kivételesen hozzájárult a publikáláshoz. Nem csoda, hogy szeretik titkolni, hiszen a dokumentumból kiderült, hogy Magyarország továbbra is nagy arányban hagyja figyelmen kívül az átláthatósági, illetve korrupció elleni ajánlásokat.

Leginkább a parlamenti képviselőkre érvényes összeférhetetlenségi szabályokat hiányolják, de volt ajánlás az Országos Bírósági Hivatal, illetve a Legfőbb Ügyészség működésével kapcsolatban is. utóbbi esetében az ügyek kiosztását tartják problémásnak, amely kivételezéshez vezethet.

A parlamenti képviselők részére tett ajánlások 85,7 százalékát figyelmen kívül hagyták és csak 14,3 százalékban léptek. Összeségében a harmadik helyen áll Magyarország a negatív toplistán: 18 ajánlásból 10-et nem tartanak be a hatóságok, ez 55,6 százalékos arány. 

"Jó hír Magyarországot illetően az, hogy a jelentés most nyilvános. Továbbra is hiányoljuk az előrelépést a parlamenti képviselőket illetően hozott javaslatoknál, de a bíráknál és az ügyészeknél is. A 18 javaslatunk közül mindössze ötöt ültettek át teljesen a gyakorlatba. Ez továbbra sem elég jó" - mondta Gianluca Esposito GRECO-főtitkár az Euronewsnak.

Sokatmondóan elkeserítő, hogy a jó hírek szempontjából mindössze ennyi állapítható meg. De hát ezt érzi is a magyar adófizető a saját bőrén. Minden nap. Rangsor és felmérés nélkül is. Ugyankkor bizonyára Soros és/vagy Gyurcsány miatt készülhetett ilyen értékelés.