A magyar jövő Debrecenben épül - mondta Kósa Lali, majd eltűnt a városfejlesztési stratégia

A kormány - elsőként a nagyvárosok közül - jóváhagyta Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, ami Kósa Lajos és Palkovics László szerint is hihetetlenül nagy öröm, viszint a dokumentumot nem találni sehol.

"A város történetét évtizedekre meghatározó fejlesztési program készült el. A Debrecen 2030 program célja, hogy a hajdú-bihari megyeszékhelyet az országhatárokon átnyúló hatású üzleti, innovációs, közlekedési, oktatási, kulturális és egészségügyi központtá tegye. Ez a program nagyon magyar, nagyon patrióta és jövőt építő. Debrecen sikeres város lesz, és ha sikeres lesz, akkor az ország is az lesz" - írta Kósa Lajos kedden a Facebookon.

Hasonlóképpen dicsekedett Palkoovics László  innovációs és technológiai miniszter is. A kormány - elsőként a nagyvárosok közül - jóváhagyta Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központja legyen - jelentette be három napja Debrecenben a programbemutató sajtóeseményen. Az állami hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a Debrecen 2030 program összköltségvetése 600 milliárd forint.

A bejelentést követő napon a Magyar Közlönyben megjelent, hogy kormányhatározat rendelkezik Debrecen 2030-ig szóló fejlesztési koncepciója 2020-2023. évi pénzügyi támogatásának megvalósításáról.

A Debreciner viszont arról ír, hogy mindezek után léteznie kellene egy Debrecen 2030 nevű részletes programnak, csak épp nem találni sehol.

Nem található a város hivatalos honlapján, nincs aközgyűlési előterjesztések között. Debrecen Város Önkormányzatának város- és gazdaságfejlesztési programja nincs aDebrecen 2030 fejlesztéseiről, a projektekről szóló önkormányzati oldalon sem, ahogy a kifejezetten ennek szánt közösségi oldalról sem érhető el - állítja a lap.

A szerkesztőség éppen ezért jutalmat (egy Debreciner feliratú pólót) ajánlott a nyomravezetőnek, „aki megtalálja és megmutatja, hogy milyen nyilvános helyen (az interneten digitális formában, a városi könyvtárban kinyomtatottan és bekötötten) érhető el az érdeklődő debreceni lakosok számára a Debrecen 2030 program”.

Kósa Lajos mondjuk annak idején 1300 milliárdról is könnyen elfeledkezett, 600 milliárd ahhoz képest sokkal könnyeben eltűnhet. De hogy lesz így sikeres Debrecen?