Az Origó rávilágított, miért volt durva a vasárnapi vihar Budapesten: Karácsony Gergely!

Sokan Soros Györgyöt emlegették, de végül is a fideszes narratíva összefüggéseit ismerve, az sem áll távol a valóságtól.

Szóval: Vajon megtett-e mindent Karácsony Gergely, hogy ne terítse le Budapestet a vihar? - teszi fel a kérdést az Origó vezércikke. És az Origó vezércikkei olyanok, hogy a kérdéseket meg is tudják ám válaszolni. Általában egy névtelen "szakértővel", de ha az nincs kéznél, megteszi egy névtelen szerző is.

Most egy utóbbi foglalta össze a tegnapi budapesti viharkárokkal kapcsolatos eseményeket, így:

Napok óta másról se szóltak az időjárás-jelentések, minthogy az ország több része mellett Budapestet is nagy erejű vihar éri majd el, ehhez képest az időjárásnak sikerült Karácsony Gergelyt és az általa vezetett fővárosi önkormányzatot meglepnie: a város gyakorlatilag elesett, árvizek, kidőlt fák, leszakadt vezetékek, vízkárok voltak sokfelé. A baloldali városvezető a klímaváltozásra mutogatott, miközben arról hónapok óta nem hallottunk semmit, hogyan is próbál felkészülni a városvezetés egy ilyen nehéz helyzetre. Nem tudjuk, hogy a csatornarendszer megfelelően volt-e tisztítva, és arról sem hallottunk semmit, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetre a főváros kiépített volna egy megfelelő vészhelyzeti előrejelző-rendszert.

Aztán a címbéli kérdésre válasznak felfogható üzeneteket is kapunk:

1. Csak Budapesten több mint 400 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

2. A közösségi médiában rendkívül aktív városvezetőnek a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem sikerült egyetlen posztot írnia arról, hogy a budapestieket a veszélyre felkészítse.

3. Aki nem vette volna észre, nyári zivatarok már régóta léteznek. Egy városvezetés feladata pedig az lenne, hogy a kommunikáció helyett például azzal foglalkozna, hogy a budapesti csatornák rendben vannak-e, van-e megfelelő viharjelzési előrejelző rendszer, hogy ilyen esetben senki ne induljon útnak. 

4. A Karácsony-féle városvezetésaz elmúlt hónapokban arra sem vette a fáradságot, hogy az elmúlt években többször is előforduló hirtelen lezúduló nagy esőzések tapasztalatai alapján valamilyen forgatókönyvet készítsen, és felmérjék azt, hogy a főváros mely pontjai vannak a legnagyobb veszélyben egy ilyen helyzetben. Nem történt meg a rossz állapotban lévő fák felmérése sem, márpedig egy vihar során egy kidőlő fa könnyen tud emberéletben is kárt tenni. 

Persze, a világért sem vonná kétségbe az ember az Origó hitelességét, úgyhogy pusztán csak tájékoztató jelleggel idézhetjük fel, mi történt a Tarlós István vezette Budapesten pl. 2016, 2017, 2018, és 2019 nyarán. Ahol "az elmúlt években többször is előforduló hirtelen lezúduló nagy esőzések tapasztalatai alapján" nem készült "valamiféle forgatókönyv" arra vonatkozóan, hogy "a főváros mely pontjai vannak a legnagyobb veszélyben egy ilyen helyzetben". "Nem történt meg a rossz állapotban lévő fák felmérése sem, márpedig egy vihar során egy kidőlő fa könnyen tud emberéletben is kárt tenni." 

2019. július 28.: Fákat döntött ki, vezetékeket rongált meg és pincéket öntött el a vasárnap délután érkezett vihar Budapest több pontján - tájékoztatott a Katasztrófavédelem. A főváros hivatásos tűzoltóit rövid időn belül a VIII., a IX., a XIV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX. kerületbe riasztották műszaki mentéshez.

2018. július 24.: 230 esetben kellett intézkedniük a tűzoltóknak, miután délután heves zivatar csapott le az ország középső részén. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: főként a fővárosban és Pest megyében okozott károkat a vihar, elsősorban kidőlt fák és beázott pincék miatt riasztották a hatóságokat, összesen 23 épületben keletkezett valamilyen kár. A XXII. kerületben egy családi ház tetejébe villám csapott és kigyulladt, míg a X. kerületben egy uszoda tetejét bontotta meg a szél.

2017. május 23.: Budapesten okozta a legtöbb kárt a tegnapi vihar - számolt be róla a Hír TV riportja. Is.

2016. július 23.: Égtek a vonala fővárosi tűzoltóknál a kora délutáni felhőszakadás után. Kidőlt fákhoz, vízzel elárasztott pincékhez, elsüllyedt autókhoz hívták őket. Főleg a XVIII. és XIX. kerületben, illetve a szomszédos Vecsésen, továbbá a budai oldalon a XI. és a XII. kerületben okozott gondot a csapadék és a vele járó szél - írták a katasztrófavédelem oldalán. Családi és társasházak pincéjében, garázsában álló esővíz kiszivattyúzásához, aluljáróban rekedt autó mentéséhez, leszakadt villanyvezetékekhez, veszélyesen megdőlt fákhoz kaptak riasztást a fővárosi hivatásos tűzoltók.

És idézhetnénk pont ugyanilyen eseményeket az elmúlt 10 évből gyakorlatilag korlátlanul. Esélyes, hogy a fák akkor is Karácsony Gergely miatt csapódtak az aszfaltra Budapest közigazgatási határain belül. Ja, és a csatornákat sem tisztította ki. Már akkor sem.