Az Azonnali szerint nem szabad rajtuk számonkérni a NER-közeli kapcsolatokat

Bár a tulajdonosok Ungár Péter, Schmidt Mária fia, és Gerényi Gábor, az Indexet beszántani készülő, nertársiasságot sűrűn tanúsító lapmenedzser, a portálon pedig állami hirdetések futnak, ők attól még függetlenek. Higgyük el. Mert meg is írták.

Az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki – robbantotta a hírt a 24.hu vasárnap. Arról írtak, hogy az egyik ötletgazda Gerényi Gábor, az Azonnali résztulajdonosa, aki nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében. A Media1 elérte az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnökét, Bodolai Lászlót, aki szerint félrevezették a munkatársakat, és csak félreértésről van szó. Ehhez képest hétfőre kitették a lap igazgatóságából a főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Kedd délutánra pedig benyújtotta lemondását Pusztay András, az Index Zrt. vezérigazgatója.

Mivel az elmúlt évtizedben számtalan példát láthattunk arra, hogy szántja be a NER a még a függetlenség jeleit hordozó, nem kormánypárti médiumokat, a vészjelző inga nem csak az Index alkalmazottjainál lengett ki, hanem a hiteles tájékoztatásért régóta aggódó olvasóközönségnél is. És ezért sem elhanyagolható részlet, hogy a sajtóhírek szerint kinek a fejéből pattant ki az „átalakítás” ötlete.

Gerényi Gáborról a következőket tudni:

- Az Index alapítóinak egyike, 2012-ben hagyta el a portált.

- Volt a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, egyike az Azonnali.hu alapítóinak, amit ugyebár közösen tulajdonol  Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel.

- Vaszily Miklósnak a barátja, aki néhány hónapja vette át az Index hirdetéseit és üzleti ügyeit kezelő Indamedia-cégcsoport vezetését. A 444 vele kapcsolatban emlékeztet: Ő Mészáros Lőrinc első számú médiaembere, aki az MTVA-t, majd Echo TV-t igazgatta sokáig, korábban kulcsszerepet játszott az Origo átfazonírozása során is, és jelenleg is vezeti a TV2 igazgatóságát.

- Gerényire a történetben többen is politikai összekötőként tekintenek, a 444 szerint úgy emlegetik, mint aki kapcsolatban állhat a kormány legfelső köreivel. A tanácsadó több érintett szerint is megpróbálja azt a szerepet felvenni, mint aki az utolsó lehetséges kiutat kínálja a lapnak a hatalom totális megsemmisítési szándékával szemben. A 444 vasárnap délután meg is kereste őt és Bodolai Lászlót is, de reakció nem érkezett.

Mindeközben a Diétás Magyar Múzsa nevű Facebook-oldal – melynek cikkeit rendszeresen utánközli az Azonnali, egy érdekes bejegyzést tett közzé:

Nem hiszek a gazdasági optimalizálásban Orbán Ráhel szállodáinak országában, és nem hiszek a mégoly kiváló, de a fenntartó által odahelyezett szakemberek integritásában sem. Nagyon örülnék, ha tévednék, de nem tévedek.
Mivel az indexnél most történő dolgok, és az azonnalit csináló személyi kör között, ha csak egy ponton is, de átfedés van, a fentiek szerint döntöttem. Nincs más választásom, van otthon tükör, és a tükörnek nem tudom elmondani, hogy de kérem az azonnalinál független szakmai újságírás folyik. Az folyik, ezzel kapcsolatban semmi kétségem nincs, nem adtam volna eddig se a cikkeimet ha másképp gondolnám. Csak nekem az nem csúszik le, hogy ugyanaz az ember az egyik helyen egy független műhelyt üzemeltet, a másik helyen pedig mint egy NER-vállalat embere tűnik fel.
Úgy döntöttem, hogy inkább most magyarázkodok és pont annyit, amennyit ideírtam. Így később majd nekem nem kell.

- írja a főszerkesztő.

Aztán minderre válaszul megérkezett az Azonnali magyarázkodása is. Bakó Bea főszerkesztő több hasábon keresztül igyekszik meggyőzni a nagyérdeműt, hogy portálja bizony objektívfüggetlen volt/van/lesz.

Ugyanannyira felesleges rajtam vagy a kollégáimon számonkérni azt, hogy Gerényi Gábor más cégeknek miről ad tanácsot, mint azt, hogy mit írt az LMP a legutóbbi sajtóközleményében – írja. És ez szinte tökéletes átfedésben van azzal, amit Ungár Péter posztolt nem is olyan régen a Facebookra.

Pár hete közölte, hogy „ha egy újságban nem tetszenek a publicisztikák nem a többségi tulajdonost kérdezzük föl. Ez az Origo-Fidesz módszertan." Írta mindezt annak kapcsán, hogy az Alfahír a Jobbik folyamatos azonnalis támadásával kapcsolatban kérdéseket tett fel neki.

Többször  írtunk róla, hogy furcsa mód megszaparodtak az Ungár Péter házi médiáiban az ellenzéket, és különösképp a Jobbikot szapuló „véleménycikkek”. Ez már akkor is erősen elültethette az emberben az afféle gondolatokat, hogy Schmidt Mária civilben NER-milliárdos fia inkább az ellenzék bomlasztását tűzte ki célul, mint a kormányváltást. 

Mindezt a hónap elején ráadásul sikerült a trianoni megemlékezések kapcsán azzal is megfejelni, hogy az Azonnalin a cikkek fölött akaratlanul is az arcába ugrott az olvasónak a Schmidt Mária által vezetett, közpénzzel súlyosan kitömött Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapitvány (KKETTKK) kisfilmje, ami a trianoni békeszerződés 100. évfordulójával kapcsolatban készült. Az efféle hirdetésekért pedig általában fizetni szokás. Meg is kerestük az alapítványt, hogy milyen feltételek mellett futtatja produktumukat az Ungár-Gerényi-féle médium, válasz azóta sem érkezett.

A csöppet megmosolyogtató, ámde mégis szomorú helyzet tehát úgy áll, hogy van két tehetős médiaguru, egy Gerényi Gábor és egy Ungár Péter, akik itt, ott és amott azért szépen kapcsolódnak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének országot behálózó kábeleire. És állítólag mindketten kritikus és független sajtóorgánumokat szeretnének működtetni úgy, hogy közben a NER kábeleiben terjedő pártállami vírus a hiteles tájékoztatás utolsó megmaradt foszlányait is minden eszközzel igyekszik elpusztítani. Szóval, egészen hihető a törekvésük. Ja, s közben a tulajdonosi kört nem lehet számonkérni azért, hogy mi jelenik meg a lapban, a lapot pedig nem lehet számonkérni azért, hogy ki a tulajdonos. Alighanem, ez is egy kis magyar sajtótörténeti mérföldkő.