Megvizsgálták a budapesti ivóvizet, az eredmények aggasztóak

Röviden: Több mint harmincféle gyógyszermaradványra bukkantak.

A Duna fővárosi szakaszán 52-féle gyógyszerhatóanyag jelenlétét lehet kimutatni a folyó vizéből. Ezek közül 32 az ivóvízbe is bekerül

- állapította meg a Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika épületgépészeti szaklap egy kutatásra hivatkozva.

Arról a tanulmányról van szó, mely során több éven át tartó kutatást követően mintegy 100 folyamkilométeres szakaszon több mint 100 mintát vettek közvetlenül a Duna vizéből, közel ugyanennyit pedig víznyerő kutak csapjaiból a főváros térségében.

Arra fókuszáltak, hogy

  • a hatóanyagok milyen gyakoriak,
  • hogy ezek milyen koncentrációban vannak jelen, illetve
  • hogyan változik a koncentráció, miközben a folyó vize a természetes parti szűrőn át a vízkivételi kutakba jut.

A mintavételek során a 111 keresett hatóanyagból 52-félére bukkantak:

  • A minták legalább felében 15 fajta gyógyszerszármazékot találtak,
  • 10 vegyület pedig több mint 80%-os gyakorisággal fordult elő.

Minden mintában azonosították a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt bisoprololt, de a magas vérnyomás kezelésére alkalmas perindopril előfordulása is meghaladta a 90 százalékot. A hormonok közül magasan a legtöbb a női fogamzásgátló tablettákban használatos ösztrogén volt.

A legnagyobb arányban a fájdalomcsillapító lidokain, az epilepszia kezelésére használt lamotrogin és karbamazepin, valamint egy ópiátszármazék, a tramadol kerül a poharunkba. Ebben az esetben ugyan csak nanogrammokról beszélhetünk, a gyógyszermaradványok azonban így is egészségkárosító hatásúak lehetnek.