Orbánék pontosan tudják, hogy agymosás nélkül bukásra vannak ítélve

A héten az Index szerkesztősége közzétette, hogy függetlenségük, objektivitásuk veszélybe került. A lap jelenleg a legolvasottabb hírportál, naponta több mint 1,7 milliós látogatottsággal, nem csoda tehát, hogy irányítása stratégiailag fontos a kormány számára.

A nyomtatott sajtó korában a nyomtatás sokáig olyan drága volt, hogy már önmagában az ára is elég volt ahhoz, hogy ne legyen gyakori eszköze az ostobaság terjedésének. Ha mégis, akkor pedig viszonylag kis területen terjedt el, tehát nem tudott mérhetetlen károkat okozni. A sajtótermékeknél működtek az úgynevezett kapuőrök (szerkesztők, olvasószerkesztők stb..), akik felelősséget vállaltak azért, hogy az olvasókhoz valós információk jussanak el. Az erkölcs is magasabb szinten állt, az embernek fontos volt, hogy a jó hírnevük megmaradjon.

Ahogyan a nyomdai technológia olcsóbb lett, megjelentek a pletykalapok, ekkor kezdett elszabadulni a pokol. Az internet megjelenésével aztán soha nem látott mélységekbe zuhantunk: gyakorlatilag bármilyen ostobaság, álhír, konteó szabadon és megállíthatatlanul terjedhet, ráadásul határok nélkül, akár földrészeken át. A nyomtatott sajtó egyre sorvad, míg az interneten minden ingyen van - nehéz megtalálni a hiteles, őszinte hírportálokat.

A sajtót a negyedik hatalmi ágnak is szokták nevezni: mert gondolkodást formál, eseményeket befolyásol. Óriási felelősség kellene, hogy legyen az, hogy amit az emberek információként kapnak, igaz legyen és tiszta. Különösen problémás, hogy itthon a közmédia, a TV2 és még sorolhatnánk a propagandacsatornákat, a kormány céljait szolgálja. Elég 1-2 napig az m1-et nézni ahhoz, hogy úgy érezzük, ebben az országban minden rendben van - szó szerint át kell gondolnunk a saját tapasztalatainkat újra, hogy helyreálljon a gondolkodásunk, mert az agymosás tényleg működik.

Ha a kormány olyan jól tenné a dolgát, nem lenne ilyesmire szükségük. Csakhogy egyrészt nem teszik jól a dolgukat, másrészt még élénken él a Fidesz fejében az emlék, hogy a 2002-es választást elvesztették, aminek egyik okaként azt látják, hogy a sajtó nagy részét a baloldal kezében hagyták, így ennek felszámolására törekszenek.

Amennyiben az Index elveszíti függetlenségét, könnyen lehet, hogy már csak Origo- és Lokál-szintű, hazugságokat olvashatunk rajta. Ezzel pedig még kevesebb olyan médium lesz, ahol valószínűsíthető, hogy az olvasó korrekt tájékoztatást kap. Mivel nem mindenki ismeri a forráskritika fogalmát, nem mindenki ismeri fel az álhíreket, nem mindenki tud utánanézni, hogy mi az igazság, minél kevesebb a független/ellenzéki/kormánykritikus hírportál, annál gátlástalanabbul terjesztheti a kormány az "igét" és ez még a mainál is szürreálisabb, abszurdabb közéletet eredményezhet.