Jobbik: Példátlan és kicsinyes, amit a kormánypártok műveltek a parlamentben

A mai napon kellett volna parlamenti szavazásnak megerősítenie Brenner Kolomannak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének alenökségét, de a a kormánypártok ezt nem tették lehetővé. Az ellenzéki párt szerint a Fidesz ezzel ma megnevezte a legnagyobb politikai ellenfelét.

Kabarészerű jelenetek zajlottak le a parlamentben késő délután. Amikor határozathozatalokra került sor, először Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáról kellett volna döntenie a jelenlévő képviselőknek, de a parlament nem volt határozatképes, ezért a házelnök későbbre halasztotta a döntést.

Szavazás part 1:

Ezt követően jegyzőnek választották Gyűre Csaba és Steinmetz Ádám jobbikos képviselőket, majd Bangóné Borbély Ildikó mentelmi jogáról szavaztak. Ekkor határozatképessé vált a parlament, így a házelnök újabb szavazást rendelt el Brenner Koloman tisztségéről. Csakhogy, a kormánypárti képvielők mintegy negyed óra után megint elszivárogtak, így három meghozott döntés után az Országgyűlés megint nem volt határozatképes. Koloman megválasztása pedig megint nem sikerült.

Szavazás part 2:

Az ellenzék felháborodott a távollévő képviselők miatt, heves szóváltás is kialakult a padsorok között. Nem sokkal később pedig a Jobbik közleményben reagált a történtekre:

A Fidesz ma megnevezte a legnagyobb politikai ellenfelét a parlament alelnökéről szóló szavazáson, és nem választotta meg a Jobbik képviselőjét, Brenner Kolomant - írják.

A Jobbik szerint kormánypártok ezzel újra egyértelművé tették, hogy a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségéért is kiálló, valamint az egyetemek szabadságáért is küzdő országgyűlési képviselőn és pártján, a Jobbikon bosszút állnak, méghozzá azért, mert a párt nem hajt fejet az Orbán-rezsim előtt.

Úgy vélik, a néppárti politikus megválasztását a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el. A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához. Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról -, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlen egy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt, Brenner Koloman - írják.

Hozzáteszik, hogy Brenner Koloman habilitált egyetemi docens, soproni születésű nyelvész, volt egyetemi vezető, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének a tagja. Felelős értelmiségiként azért lépett politikai pályára a néppárti Jobbikban, hogy a Fidesz egypárti túlhatalmával szemben kiálljon az oktatás szabadsága és az egyetemek autonómiája mellett.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Jakab Péter engem jelölt az Országgyűlés alelnökének, hiszen ez a legmagasabb közjogi méltóság, amit a Jobbik frakciója jelenleg betölthet.

- nyilatkozta még májusban az ellenzéki párt oktatási szakpolitikusa az Alfahírnek.

Az Országgyűlés Házszabálya szerint az alelnökök képviselik a parlament elnökét annak távollétében, így gyakorolnak szinte minden olyan jogkört, amit Kövér László is. 

  • Képviselhetik a parlamentet a más szervekkel való kapcsolattartásban, a nemzetközi kapcsolatokban,
  • plenáris ülést vezethetnek,
  • összehangolják az országgyűlési bizottságok működését,
  • de kezdeményezhetnek a parlament biztonsága érdekében is intézkedéseket.
  • Amennyiben pedig az Országgyűlés elnöke lemond, vagy feladatának ellátására képtelen, az új elnök megválasztásáig „a házelnök feladat- és hatáskörét az általa meghatározott sorrendben az alelnökök látják el.