Elszámoltatás nélkül nincs valódi rendszerváltás – Elvi nyilatkozatot fogadott el a Jobbik

Jobbik frakciójának tagjai és regionális igazgatói aláírásukkal deklarálták, milyen elvi alapokon kívánnak a jövőben dolgozni, megvalósítani a társadalmi célokat.

Kedd délután, Budapesten egy sajtó háttérbeszélgetés keretein belül fogadta el a Jobbik azt az elvi nyilatkozatot, ami mentén a jövőben dolgozni kívánnak és ami összhangban áll a 2003-as alapító nyilatkozatukkal is, és ami Jakab Péter pártelnök szerint egy új korszak kezdete.

A nyilatkozat aláírását Brenner Koloman, a párt stratégia tanácsának vezetője, országgyűlési képviselője vezette fel, aki szerint a dokumentum néppártosodási folyamat megkoronozása, Jakab Péter, a néppárti Jobbik elnöke pedig az a személy, aki visszaadta a Jobbik lelkét.

Ezt követően a pártelnök is arról beszélt, hogy rengeteg kérdést kap, hogy véget ért-e a Jobbik néppártosodása, a válasz pedig az, hogy nem csak véget ért, de sikeresen is vizsgázott a tavaly őszi önkormányzati választáson.

Nagyon sok településen, ideológiától függetlenül rengetegen szavaztak jobbikos jelöltekre, így mondhatjuk, hogy mi jobbikosok minden tisztességes magyar embert tudunk képviselni. Ezt deklarálja az elvi nyilatkozat – fogalmazott Jakab Péter.

Elmondta, hogy a Jobbik a nemzet részének tekint mindenkit, aki magyarnak tartja magát, szolidárisak mindenkivel, aki építeni szeretne, de azokkal nem, akik a nemzetet kifosztják. Kiemelte, hogy a pártja nem a keleti és nyugati hatalmak kiszolgálására törekszik, nem diktatúrát akar építeni rabszolgákkal, hanem demokráciát polgárokkal, akik szellemi értelemben is szabadok.

Jakab Péter szerint az ország kettészakadt, a vidék és a főváros távolodik egymástól, de erős Magyarország csak erős vidékkel képzelhető el, a vidék elmaradottsága pedig nem a magyar emberek hibája, hanem a magyar államé.

A Jobbik továbbra is a rend pártja – jelentette ki, hozzátéve, hogy az országot meg kell védeni a bevándorlástól, a digitális bűnözéstől, és meg kell védeni a bűnözés okaitól is.

Azoktól is, akik nem házat, hanem hazát fosztanak ki, akik strómannak álcázva hordják szét a nemzeti vagyont. Valódi elszámoltatás nélkül nincs valódi rendszerváltás. A verseny Magyarországon szabad lesz, Mészáros Lőrinc nem – fogalmazott.

Végül a program esszenciáját úgy foglalta össze, hogy „jólétet minden magyarnak”.

Mivel Balczó Zoltán az utolsó a Jobbik alapító elnökségből, aki jelenleg is képviselő, kijelentette, hogy számára nagyon fontos volt a nyilatkozat elfogadása. Úgy véli, ez az alapító nyilatkozattal teljesen összhangban van, a Jobbik alkalmas a legszélesebb társadalmi rétegek képviseletére, de van ideológiája. Szerinte ez a legfontosabb. Nagy dolog, ha egy párt deklarálja, hogy milyen elvi alapokon akar dolgozni – jelentett ki.

A háttérbeszélgetés során kérdésre válaszolva Lejer Zoltán pátigazgató elmondta, hogy bár a kormánymédiában pörögnek az olyan hírek, miszerint Jobbik alapszervezetek oszlanak fel, ez egyáltalán nem jelentős. Talán kicsit többen lépnek ki, mint régen, de vannak folyamatos jelentkezések is – mondta.

Úgy véli, alapszervezetek feloszlásánál az elköltözés, a települések kiürülése az alap probléma, nem az ideológia, hiszen sajnos sok megye összlakossága is csökken. Készül kimutatás a tagságról, de szerinte ez inkább hírgeneráló, valójában nem mérvadó, hiszen sokan azok után is ugyanúgy Jobbik tagok maradnak, hogy az alapszervezetük feloszlik. Brenner Koloman ehhez hozzátette, hogy a néppárti Jobbik teljesen más embereket is vonz be, mint korábban.

Szóba került a gyakran emlegetett egy lista, két lista téma is, ezzel kapcsolatban Jakab Péter kijelentette, hogy:

Először győzzenek meg minket, hogy a közös lista jó, eddig még nem sikerült.

Az elvi nyilatkozatban ezzel kapcsolatban az szerepel, hogy „a Jobbik hajlandó más politikai pártokkal együttműködni olyan ügyekben, amelyek egybeesnek a párt támogatóinak céljaival”. Jakab Péter azt is említette, hogy nehezen lesz elkerülhető az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás.

A Zsúrpubi kérdésére Jakab Péter elmondta, hogy az elfogadott nyilatkozat nem az aktuálpolitikai eseményekre adott reakció, azon régóta dolgoznak, a tisztújítás utáni kemény munka része volt annak elkészítése.

 

Fotók: Béli Balázs