Fekete, fehér, igen, nem - most komolyan ezt játsszuk?

Ismert, hogy egy rendőr egy fekete bűnöző nyakára térdelt, melynek következtében a férfi meghalt. Ezután Amerika-szerte komoly zavargások törtek ki, melyek a világ számos országára átterjedtek. Boltokat törtek be, autókat és szobrokat rongáltak meg. Az eseteknek egészen sajátos következményei is vannak.

A L’Oréal például nem használja többé a whitening (fehérítés) szavakat a kozmetikumaiban, mert rasszistának ítélik meg. Mitől lenne ez rasszizmus? Teljesen normális dolog, hogy különféle bőrszínnel létezünk, kinek-kinek mire van szüksége - a bronzosító miért maradhat, ha a whitening krémnek mennie kell? A smink éppen a művészi szabadság kifejezőeszköze kellene, hogy legyen. Fekete, fehér és a szivárvány minden színe kell ehhez. Másképp nem működhet.

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Az Uncle Ben’s lecseréli a fekete Ben bácsit a termékein, mert sztereotípia, hogy egy fekete ember csak földműves lehet. Érthetetlen, hogy mitől sztereotípia, hogy földműves valaki. Vannak fekete és fehér földművesek, mint ahogyan minden foglalkozás esetén igaz ez. Újabb hír, hogy az ausztriai Szerecsen (Mohr) gyógyszertárak nevet változtatnak. Annak idején a nevük elismerésül adózott a rendkívül fejlett, észak-afrikai gyógyászatnak. Miért kell vajon ezt a történelmi emléket eldobni?

Őrület, hogy az HBO eltávoltja a kínálatából az Elfújta a szél című filmet azért, ahogyan a rabszolgaságot bemutatja. A Mammy-t játszó fekete színésznő, Hettie McDaniel egyébként Oscart kapott az alakításáért. A film bemutat egy korszakot, egy képzeletbeli helyzetet. Mi ezzel a gond? Nem véletlenül népszerű a film. Az Isaura maradhat? Csak azért, mert ott fehér rabszolga is volt, az rendben van? Valami itt nagyon félrement. Ráadásul az sem igaz, hogy ma már nincsenek rabszolgák. Csak az Alföldön több százat találunk belőlük, kisemmizett, kihasznált, “csicskákat”. Éppen, hogy fontos a rabszolgák sorsát ismerni, hogy ha valaki először hall erről a jelenségről, legalább tudja mihez kötni.

Fehér szinkronszínészek, akik színes bőrű színészeket szinkronizálnak, sorra mondanak fel, mert „ezzel elveszik a munkát színes bőrűektől”. Csakhogy ez így nem igaz. A szinkron esetében a hang, ami számít, teljesen mindegy, hogy fehér adja a hangját feketének, vagy éppen fordítva. Mi lesz a következő lépés? Alacsony embernek csak alacsony szinkronszínész adhatja a hangját? Hogy oldanák meg Shrek vagy a Hupikék Törpikék szinkronizálását?

Fekete és fehér, éppen ugyanúgy részei a színskálának. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Az egyik a másik nélkül nem létezhet. Ha nem mondjuk ki, ha kínosan kerüljük a nyilvánvalót, azzal célt tévesztünk és egyáltalán nem segítünk. Éppen, hogy a ki nem mondott dolgok tudnak forrni legmélyen és végül iszonyat nagyon robbanni. Úgyhogy a nagyon álszent “píszí” helyett végre egyenesen, nyíltan és őszintén kommunikálni kellene megtanulni. Merjük kimondani, hogy fehér és merjük kimondani, hogy fekete, de érjen mindkettő pontosan ugyanannyit!