Fischer Annie rajongott a Balatonért

108 évvel ezelőtt, ezen a napon született Fischer Annie, a háromszoros Kossuth-díjas, zseniális zongoraművésznő, aki a magyar tenger szerelmese volt. Férjével, Tóth Aladárral Balatonaligán töltötte a nyarakat, ahol valóságos intellektuális zarándokhely volt nyaralójuk. Amikor Tóth Aladár az Operaház igazgatója volt, szinte az egész Operaház megfordult náluk - tudhatjuk meg Székely György lejegyzéséből.

Fischer Annie Balatonakarattyán 1962-ben - Forrás: Fortepan - Kotnyek Antal

Kodály Zoltán, Solti György, Szabolcsi Bence és többek között Rév Lívia is az aligai nyaraló rendszeres látogatói közé tartoztak. Jóllehet, nem csak hangszeres művészek, zenetörténészek, karmesterek és zeneszerzők voltak vendégeik. A házaspár őszinte kedvessége és szerénysége a környékbeli emberek szimpátiáját is felkeltette.

A szomszédos pártüdülő építése során a közműveket egyszerűen kikapcsolták - írja Székely György cikkében. A művészházaspár kertjében és konyhájában található vízcsap pedig csodaszámba ment. Fischer Annie azonban ezt a privilégiumot is megosztotta a környék lakóival, akik hozzájuk járhattak vízért.

A kertben játszó szomszédos gyerekek zsibongása, vagy az alkonyati órákban kiszűrődő Bösendorfer zongora hangja, hajnalig tartó beszélgetések és zenehallgatások jellemezték a zongoraművésznő aligai nyarait. A művészemberek rendhagyó időbeosztásával éltek, vagyis későn keltek és későn tértek nyugovóra. Fischer Annie és Tóth Aladár szerettek kedvtelésből csónakázni és horgászni is, igazi testi-lelki feltöltődést jelentettek ezek a nyarak.

A zongoraművésznő rajongott a madárcsicsergéstől hangos balatoni tájért és a mezei virágokért is. Fischer Annie jó barátságba került Egry Józseffel is, a Balaton színeit, hangulatait talán legmélyebben ismerő festőművésszel, és több képet is vásárolt a művésztől. A filigrán, légies járású, finom, visszafogott eleganciájáról híres zongoraművésznő életében a világ számos országában megfordult. Fischer Annie azt vallotta, hogy Aliga után talán még a Fidzsi-szigeteken tudna élni, de a Balatont és a naplementét semmi mással nem cserélné fel.

(A cikk első változata 2020.07.05-én jelent meg.)