Erre volt büszke Orbán Viktor: A fehérorosz diktátor igyekszik minden ellenfelét félreállítani

Európa legsötétett diktatúrájában az ellenfelek eltiprásával zajlik Aljakszandr Lukasenka "kampánya" az augusztus 9-i elnökválasztásra.

Orbán Viktor június elején pattant ki Fehéroroszországa, hogy büszén kijelentse, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment haverkodni.

"A magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta" Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyaláson.

A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. Régóta tartoztunk ezzel a látogatással - mondta, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

Az igazán "aztarohadt" érzés pedig annál a résznél foghatta el az itthoni hallgatóságot, ahol Orbán azt jelentette ki, hogy

a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös. "Elvileg minden jó".

Mi nem, de a magyar kormányfő bizonyára elfelejtette, hogy saját párttársa is "igazi kommunista diktatúrának" nevezte Aljakszandr Lukasenka elnök birodalmát. Persze az idáig is köztudott volt, hogy Orbán autokrata politikusok között érzi leginkább ottthon magát, de az még talán a nem munkásszállón szocializálódott Fidesz-hívekben is kiégetheti a kognitív funkciókért felelős agyi területeket, hogy a magyar minsizterelnök olyan tagokkal parolázik, akiknek diktatúrájában

ellenzéki vezetőket, újságírókat, és tüntető állampolgárokat állítanak félre mindne gond nélkül.

A héten több fehérorosz városban is demostráltak az országot immár 26 éve irányító Alekszandr Lukasenka és kormánya ellen, a rendőrség közlése szerint mintegy száznegyven embert tartóztattak le országszerte, köztük több külföldi médium munkatársát. Párizsban is szimpátiatüntetést is tartottak miattuk.

Az Euronews beszámolója szerint François Croquette, Franciaország emberi jogi nagykövete azt nyilatkozta, hogy

"Fehéroroszországban letartóztattak elnökjelölteket. Őrizetbe vettek újságírókat, hogy ne tudják végezni munkájukat, és polgárokat, akik így nem gyakorolhatták demokratikus jogaikat".

Alekszandr Lukasenka egyébként hatodik elnöki ciklusáért indul augusztus 9-én, miközben igyekszik ellenfeleit félreállítani: két ellenzéki vezetőt is bebörtönöztek az elmúlt hetekben.

Politikai karrierjén nem sokat lendített, hogy hasonlóan Orbán másik haverjához, a brazil Bolsonaróhoz, ő is azt hangoztatta, hogy országában egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól, és a járvány ellenszeréül egyebek között a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást is ajánlotta. Ehhez képest június 29-ig a 9,5 millió lakosú országban 61 790-en fertőződtek meg koronavírussal, az egy főre jutó megbetegedések tekintetében a fehéroroszok ott vannak a nemzetközi élmezőnyben.

Nem csoda, hogy a belaruszoknak egyre inkább elege van a több évtizedes diktatúrából, a választás kimenetele pedig korántsem tűnik olyan egyértelműnek, mint korábban. De azt is tudjuk, Orbán Viktor kinek szurkol.