Luxemburgi külügyminiszter: meg kéne fontolni, hogy felfüggesszék a magyar uniós tagságot

Jean Asselborn szerint Orbán Viktor már szorosan Erdogan nyomában jár.

Orbánnak és kormányának semmi keresnivalója nem lenne az Európai Tanácsban

- mondta Luxemburg külügyminisztere az életéről szóló könyv bemutatóján, Asselborn hozzátette, a „magyar politikai modell már nem demokratikus, és élesen elüt a nyugati értékkánontól”.

A politikus úgy látja, a „magyar miniszterelnök politikája nem illeszthető össze az EU normarendszerével”, éppen ezért

meg kéne fontolni, hogy függesszék fel a magyar uniós tagságot.

Kemény napok ezek a kiégett despota és bandája számára, hiszen tegnap az Európai Néppárt parlamenti frakciója is nekiment a magyar kormánynak.

Egy lengyel EP-képviselő azt kifogásolta, hogy Novák Katalin, a magyar párt alelnöke gratulált a populista, nacionalista Andrzej Duda vasárnapi elnökválasztás első fordulójában elért sikeréhez. Duda ellenlábasa az EPP-hez tartozó Polgári Platform képviseletében kampányol. A jelek szerint pedig egyértelmű, hogy a Fidesz melyik fél sikeréért szorít.

A néppártból többen kimondták, hogy a magyar kormánypárt a széthúzás híve és nyíltan az ellenfelet támogatja. De a szerda frakcióülésen szóba került a nemzeti konzultáció is, mely kapcsán német kereszténydemokrata EP-képviselők bírálatot fogalmaztak meg. Akadtak olyanok is, akik kommunista stílust emlegettek, majd felszólították Orbánékat:

hagyjanak fel azzal, hogy manipulatív, félrevezető kérdésekkel bombázzák a polgárokat.