Miközben egyre több focicsapatba ömlenek közpénzmilliárdok, pár év múlva rengeteg helyen nem lesz orvos, aki gyermekeinket gyógyítaná

Jelenleg is több mint száz betöltetlen felnőtt háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis van az országban. A világjárvány idején a gyermekorvosok csaknem fele tűnt el a rendszerből, méghozzá egyik napról a másikra, mivel már elmúltak 65 évesek, és a veszélyeztetett kategóriába tartoztak. Ha minden így marad, hamarosan még rosszabbra fordulhat a helyzet.

Nem volt könnyű az utóbbi néhány hónap. Azok a problémák, amiket évek óta szajkózunk, most villámgyorsan mindenki számára világossá váltak, hiszen egy-másfél nap alatt tűnt el a házi gyermekorvosok 40 százaléka

- mondta a Népszavának Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, majd hozzátette, öt-tíz éven belül megugrik a pályát koruk miatt odahagyó orvosok száma, így sok helyen egyáltalán nem lesz, aki az alapellátásban gyógyítsa a gyereket.

A háziorvosok, házi gyermekorvosok közül ugyanis nagyon sokan 60-70 évesek, de nem ritka, hogy 80 év felett is praktizálnak.

Hogy hol vannak a fiatalok? Külföldön! Ilyenkor fájhat igazán, hogy folyamatosan özönlenek a környező országokba a magyar orvosok, oda, ahol minden szempontból megbecsülik a munkájukat.

Így aztán az megüresedett praxisokat lehetetlen feltölteni.

Jelenleg 102 tartósan (legalább fél éve betöltetlen) felnőtt háziorvosi, valamint 105 megüresedett házi gyermekorvosi praxis van az országban. Vegyes praxisokból, ahol felnőtteket és gyerekeket egyaránt ellátnak, 230 tartósan üres.