És akkor Tiborcz István azt mondta: Nem szeretnék olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer

Orbán veje a nap viccét egy meglehetősen PR-gyanús interjúban sütötte el.

A korábban még a nyilvánosság elől fülét-farkát behúzva menekülő, korrupciós botrányba keveredő Tiborcz váratlanul interjút adott a Portfóliónak. A beszélgetés elemi erejű mondatokat szült.

Nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer

- mondta többek között a nemzet veje. Mindez azért is furcsa mert eddig nem igazán tartotta távol magát a közpénztől.

Emlékezetes, hogy korábban 17 esetben is szervezetten csalhatott a miniszterelnök vejének cége, ami miatt az OLAF kérte is a magyar hatóságokat, vizsgálják meg, nem áll-e fenn a bűnszervezetben elkövetett csalás vádpontja, az ügyben, ahol összesen 13 milliárd forint kár keletkezett az elcsalt tendereknek köszönhetően.

Május végén pedig a Corruption Research Center Budapest legfrissebb jelentésének köszönhetően - mely során a 2005 januárjától, 2020 áprilisig terjedő időszakban az összes állami közbeszerzést nagyító alá tették, ez nagyjából 248 ezer kiírást jelent - kiderült, hogy csak 2020 áprilisáig az MTGS+ csoport, (a T-betű Tirborczra utal) 74 közbeszerzésen nyert, összesen 253 milliárd forint állami megrendeléshez jutva.

A  35 milliárdos vagyonával a 2019-es 100 leggazdagabb című kiadvány 32. helyén tanyázó,a BDPST Zrt. tulajdonosaként nyilatkozó Tiborcz István ezt követően üzletfilozófiájába is beavatta az olvasókat, amikor kijelentette:

Ez a történet nem a pénztárcámról szól.

Persze könnyen lehet, hogy félreértjük Orbán vejének szavait. Hiszen az, hogy azt mondta: „Nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer” - nem azt jelenti, hogy ne részesedne továbbra is nagy örömmel az adófizetők pénzéből. Elég például, ha egyik strómanja nevét szerepelteti az éppen közpénzmilliárdokkal megdobott vállalkozás tulajdonosaként.

De térjünk vissza egy másik emlékezetes mondatához: Tegyük fel, hogy tényleg nem az ő pénztárcájáról szól az egész, de akkor kiéről? A kérdésre egy másik kérdés tökéletes választ adhat:

Vajon mekkora vagyona lehetett Tiborcznak Orbánnal való rokonsága előtt?

Orbán Ráhel férje egyébként arra kérdésre is válaszolt, hogy nem bánta-e meg, hogy a járvány miatt visszaeső turizmusba fektetett, azt válaszolta, hogy

én eredetileg sem egy-két évre, hanem inkább tíz-húsz évre terveztem, vagyis tényleg hosszú távú befektetői szemlélettel közelítettem a szektorhoz.

Emlékeznek még arra, amikor Európa második legkorruptabb országának miniszterelnöke azt mondta, 2030-ig tervez?

Micsoda véletlen egybeesés!

A BDPST és az egyáltalán nem pénzcentrikus Tiborcz egyébként nemrég költözött abba a pasaréti luxus irodakomplexumba, ahol az Orbán vejéhez hasonlóan szintén nagy partiarc hírében álló Szécsényi Bálinthoz tartozó Equilor befektetési tanácsadó cég is található.

Nem véletlen telik feleségének 700 ezer forintos táskákra sem.



tiborcz