Többet költ a kormány a tűzijátékra, mint amennyit a válságra hivatkozva elvett a pártoktól

Ez az egyetlen mondat tökéletesen leleplezi Orbánt, és azt, miért volt szüksége a túlhatalomra, az ellenzéki pártok, önkormányzatok megsarcolására. Spoiler: nem a koronavírus ellen vívott harc miatt.

Ez a lépés (is) természetesen hatalma bebetonozását, ellenfelei kivéreztetését szolgálta.

Gulyás miniszter április elején jelentette be, hogy a pártok támogatását megfelezik, ami azt jelentette, hogy a pártok a második félévben már nem kapnak költségvetési támogatást. Természetesen a kancelláriaminiszter leszögezte, erre azért van szükség, hogy hatékonyabban tudjanak küzdeni a világjárvánnyal szemben.

Csak így tudjuk biztosítani, hogy a védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források rendelkezésre álljanak

- mondta akkor.

Persze a büdzsé megnyirbálása a Fideszre is vonatkozott, ez egészen addig igazságosnak is tűnhet, amíg nem rakjuk e hír mellé azt a nem éppen elhanyagolható információt, hogy a kormánypártok esetében gyakorlatilag korlátlan mennyiségű (köz)pénz áll rendelkezésre. Az ellenzéki pártok számára azonban komoly gondokat okoz Orbánék politikai célú döntése.

Az elmúlt években az Állami Számvevőszéki büntetés után megtanultunk túlélni. Ez az elvonás szigorú gazdálkodásra szorít bennünket az elkövetkező fél évben is. Továbbá úgy, ahogy eddig, számítunk adományok érkezésére, emellett képviselőink is támogatják a párt működését.

- értékelték a kialakult helyzetet a Jobbik részéről. Tőlük vonták el az ellenzéki pártok közül a legtöbbet, több mint 250 milliót. A Momentum szerint pedig, ha

valóban forrást szeretnének teremteni a védekezésre, akkor nem költenének 700 milliárdot a Budapest-Belgrád vasútvonalra, a turizmus megmentésére szánt 85 milliárdot nem a NER-oligarchák luxusszállodáinak építésére fordítanák, és nem most csoportosítanának át több, mint 50 milliárdot sportberuházásokra.