Megszületett az interjú, amiből mindenki számára világossá válhat, miért nevezik Nagy Ferót a nemzet csótányának

Bár Feró életútját tekintve alighanem az "éppen regnáló hatalom-csótánya" név találóbb lenne.

Ha működőképes rockzenét akarsz, annak valamilyen szinten, de mindig dörzsölődnie kell a hatalomhoz. Attól fényesedik.

- mondta Feró a HVG-nek, akinek ezek szerint anno a kommunistákhoz is dörzsölődnie kellett.

Hinnünk kell neki, ha valaki, akkor ő pontosan tudhatja, mitől és hogyan fényesedik! A rocker ennek megfelelően el is követett mindent, hogy fényesedjen. Emlékezhetünk például arra, amikor széles nyelvcsapásokkal igyekezte tudatosítani az emberekben, hogy milyen jól működik az egészségügy, de arra is, amikor látványosan töltötte ki a néphülyítésre használt nemzeti konzultációt.

De térjünk vissza a Beatrice frontemberével készített, elemi erejű beszélgetéshez, mely abból az apropóból készült, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója 25 milliárd forintot kapott a magyar könnyűzene megújítására és társadalmasítására.

Na jó, miért mi köze az államnak a vírushoz? (..) Az, hogy rajtunk segíteni akar, az egy nagyon dicséretes dolog

- válaszolta arra a kérdésre Feró, hogy ez ellen tiltakoznia kell-e egy zenésznek, mondván, mi köze az államnak a rockzenéhez.

A csótány, aki egész pályája során úgy volt „rendszerellenes”, hogy közben (legalábbis az általa elmondottakból erre lehet követeztetni) mindig az aktuális hatalomhoz dörgölőzött, Orbán legismertebb strómanjáról is kifejtette véleményét. Szerinte Mészáros Lőrinc pusztán

jó helyen volt jó időben és megcsinálta a saját szerencséjét. Akkor én miért nem csináltam meg? Hát, mert nem vagyok olyan tehetséges.

- vélekedett az orbánista zenész.

Aki egyébként nagyjából olyan tehetséges lehet, mint az általa jellemzett, közpénzeken felhizlalt felcsúti kisgömböc. Ha meg épp a múltban véletlenül nem volt az adott pillanatban a jó helyen, hát fordult egyet, letérdelt a megfelelő irányba, aztán hadd fényesedjen, aminek fényesednie kell. Elvégre egy csótánynak illik mindenhez alkalmazkodnia, nem?