A pedofilok paradicsoma: a dark web titkai

Ha minden háttértárolót, memóriakártyát és telefont előveszek, nagyjából ezerötszáz darab elmentett képet tudok felmutatni. Fotós ismerőseim persze ennek a többszörösét. De közel 20.000, ráadásul azonos témában, az igen ritka. Hogy honnan volt Kaleta Gábornak ennyi képe? Nos, valószínűleg nem a Google képkeresőből mentegette le egyenként, könnyen lehet, hogy csomagban vásárolta őket a dark webről - az internet sötét oldaláról, amit nem lehet a hagyományos keresőkkel megtalálni.

Talán a deep web és a dark web fogalmát sokat egyáltalán nem is ismerik. Pedig az ismert, böngészhető és kereshető internethez képest ezek több százszor nagyobbak. A deep web az internet mélye, rejtett bugyra, melyet a Google és a Bing keresők nem találnak meg. Alapvetően hasznos és értékes dolog: diktatúrában élő újságírók használják, oknyomozó riporterek kommunikálnak ezen a sokszorosan titkosított csatornán, de annak idején a WikiLeaks anyagai is ide kerültek fel. A deep web egy kisebb része, ha úgy tetszik, gettója, legsötétebb területe, legmélyebb árka a dark web, ahová csak egy speciális, Tor nevű böngészővel lehet csatlakozni. Persze nem úgy, hogy letöltjük és már csapatjuk is, ennél azért - szerencsére - nagyobb tudással kell ehhez rendelkeznünk. Az itt található oldalak domainje egy hosszú kódsor, melynek a kiterjesztése .onion - a jelentése hagyma, utalva ezzel arra, hogy több rétegen kell áthatolnunk, mire a lényeghez érünk. Sokszoros titkosításon, kódoláson, rejtőkódon keresztül, emiatt a böngészés borzalmas lassú, a minőség pedig tiszta 90-es évek, semmi full HD.

Kinek az érdeke, hogy ez működik? Ki hozta létre és miért? Nos, a válasz egészen egyszerű, az Amerikai Haditengerészet hozta létre és elsősorban kormányzati célokat szolgált. A legmocskosabb bűnözők viszont elég hamar felfedezték, hogyan tudják a maguk céljaira fordítani. A dark weben számos olyan dolgot vehetünk, amit a normál weben nem. Emberi testrészeket, kábítószert, prostituáltakat, de akár bérgyilkost is könnyen találhatunk. Nézhetünk videókat, amiben embereket megaláznak, kínoznak, vagy akár gyilkolnak. És persze tele van pedofil tartalommal. Általában ezek a képek csomagokban cserélnek gazdát - így már nem is olyan hihetetlen szám ez a közel 20.000.

Ahhoz, hogy egy pedofil hálózat tagjait felderíthessék, több ország nyomozóinak kell együttműködni és hosszas, aprólékos, sokszor több évig tartó munkával, kis lépésenként haladva dolgozni. Jelen esetben is ez történt. Az ilyen ügyeken dolgozó nyomozók igazi szakértői a dark webnek, de a titkosítások miatt egyáltalán nincs könnyű dolguk. Hogy akkor miért nem kapcsolják le a dark webet úgy, ahogy van? Nos, egyrészt ezt nem lehetséges megtenni, hiszen mindig lesz olyan szeglete a világnak, ahol ez működni fog, másrészt pedig bármilyen furcsa, vannak olyan előnyei is a dark webnek, ami miatt a további működése egyszerűen reális érdek. A veszélyekkel azonban tisztában kell lennünk!