Novák Katalin, a nagylelkű: A kormány nem mondja meg, hogy vállaljon-e gyereket egy pár, és ha igen, mennyit

Novák Katalin, a nagylelkű: A kormány nem mondja meg, hogy vállaljon-e gyereket egy pár, és ha igen, mennyit
Fotó: Mandiner

Sokszor ítélünk elhamarkodottan e téren, de Novák Katalin minden kétséget kizáróan az év interjúját adta. Már júliusban.

A Mandiner hetilapot érte a megtiszteltetés, hogy Novák Katalin náluk mutatta be a nagylelkűség szótári alakját, ami elsősorban Magyarország Kormányát jellemzi, de a kegyesség, irgalmasság, bőkezűség a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak is olyan mélyen a vénáiba ivódott, hogy azt semmilyen balliberális métely nem írthatja ki onnan.

Mindenki azzal élhet, akivel szeretne, és a kormány azt sem mondja meg, hogy vállaljon-e gyereket egy pár, és ha igen, mennyit

- ezzel a mondattal tett tanúbizonyságot Novák Katalin a magyar állampolgárok mély tiszteletén alapuló kormányzati politika mellett.

Hiszen a kormány természetesen könnyed eleganciával megtehetné egy XXI. századi demokráciában, hogy megmondja ki, kivel éljen és mikor, mennyi gyereket vállaljon, de ők, nagyra becsült vezetőink ezt nem preferálják.

Továbbá Novák Katalin szerint nem igaz, hogy a kormány a vagyonosabbakat részesíti előnyben, azt az életstratégiát viszont nem tudják támogatni, hogy valaki a gyerekeiből és nem a gyerekeiért akar élni. "A szegényebb családoknál ugyanúgy igyekszünk csökkenteni a gyermekvállalás költségeit" - szögezte le.

Elismerte, hogy bár „sok támogatást nyújtanak a családalapítás előtt álló fiataloknak”, abban lát még feladatot, hogy a felnőttkor első szakaszában segítsék azokat, akiknek nincs önálló otthonuk és albérletben élnek.

Az államtitkárt kérdezték arról is, nem lát-e problémát abban, hogy Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár az ellenzéki sajtóval nem áll szóba, és nem tárgyal egy fiatalok érdekeit is képviselő szakszervezettel. "Amikor kellett, Zsófi mindig rendelkezésére állt annak, akivel értelmesen lehetett beszélni, színjátékban azonban nem vállal statisztaszerepet" - válaszolta Novák Katalin.

(Leszámítva, hogy fiatal tanárok hiába szeretnének régóta találkozni egy fél órára a fiatalokért felelős helyettes államtitkárral, az elmúlt négy és fél hónap alatt nem sikerült. De ki számolja!)