Egyértelmű üzenet érkezett Lengyelországból

A lengyel elnökválasztás eredményének fontos tanulsága van Magyarországra nézve. Még a vasárnap esti urnazárás után sem lehetett tudni, melyik jelölt lett a befutó. Végül Orbán haverja, az illiberális, hivatalban lévő Andrzej Duda nyert (51,21%), kihívója, Rafal Trzaskowski (48,79%) ellenében.

Mivel a két ország politikai berendezkedése igencsak hasonlít, érdemes egy picit a számok mögé nézni:

Duda vidéken haknizott, és jól is mozgósított, Trzaskowski pedig a városokban ért el jobb eredményeket. Magas részvétel mellett mindkét jelöltre többen szavaztak, mint azt előzetesen várni lehetett:

összességében a szavazásra jogosultak közel 70%-a elment voksolni.

Az igazi meglepetést azonban nem is ez, hanem az ellenzék által eredmény jelentette, ugyanis a kormánypárt jelöltjének toronymagas sikerére lehetett számítani.

Az eredmény arra kényszerítheti a lengyel kormánypártot, hogy átgondolja eddigi politikáját, aminek részeként a független sajtót és a teljes bírói rendszert zsebre kívánta vágni. Bár maradhat az EU-ellenes retorika, és az illiberális demokrácia is, Dudáéknak újra kell tervezniük mindent, hiszen a következő parlamenti választáson könnyedén a másik irányba is billenhet a mérleg nyelve.

Nekünk, Magyarországon élőknek pedig meg kell értenünk azt az üzenetet, ami most Lengyelországból érkezett:

Ha egy váltást akaró szavazó szemében hiteles, az ellenzék támogatását bíró jelölt áll szemben a regnáló hatalom jelöltjével, hiába a médiapiac fölötti uralom, és minden trükközés, van remény! 

Orbán Viktor gratulál a "győzelemhez":