Olyan jól "monitoroznak" Orbánék, hogy az embereknek megint fogalmuk sincs a járványhelyzetről

Nagyon szofisztikált megfogalmazás, ha azt jelentjük ki, hogy az országban nagyon sokaknak lett már tele a hócipője a magyar kormány „monitorozásával”, járványügyi bullshitjeivel.

Nézzünk csak pár tényt röviden:

- Miközben körülöttünk újra berobbant a járvány, itthon megint látványosan kevesebbet tesztelnek. Romániában az elmúlt héten átlagban körülbelül 11 ezer, Ukrajnában 10 ezer, Szerbiában 7,5 ezer, Ausztriában 7 ezer, Csehországban 3200 laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Magyarországon 1400-at, ami még kevesebb mint az 5,4 millió lakosú Szlovákiában, ahol 1700-at végeztek átlagban. Vagyis megint fogalmunk sincs, hány fertőzött lehet valójában itthon.

- Július 2-án Orbán zsebre tett kézzel bejelentette, hogy Magyarország nem enged be nem uniós polgárokat, kivéve a Szerbiából érkezőket. Ez azért volt fenomenális lépés, mert Szerbiában már akkor is rohamosan emelkedett a fertőzések száma.

- Mindeközben azt hallgathatta a magyar állampolgár az összes közpénzen kitartott fideszes médiacsicskától kezdve a fideszes képviselőkön át egészen a miniszterekig, hogy Magyarország annyira egészen elképesztően kiválóan védekezett (nekik köszönhetően), hogy nálunk alig van jelen a fertőzés.

- Aztán két hétnek kellett eltelnie, hogy a folyamatosan „monitorozó” operatív törzsnek feltűnjön: ha a környező országokban emelkedik az aktív koronavírusos esetek száma, akkor azt át is lehet hozni a határon.

Úgyhogy jött Gulyás Gergely, és a csütörtöki Kormányinfón közölte, hogy gyorsan lépni kell. Na, de azért nem rögtön, mert aztán még Orbán Viktor is bejelentette egy nappal később, hogy majd bejelentenek valamit. A nagy bejelentés pedig végül vasárnap jött el a zöld, sárga, piros kategóriákkal, és láss csodát, a korábban kivételt képező Szerbia is sárga lett. Ja, s a gyors intézkedések azért nem lépnek ám rögtön hatályba, csak kedden éjféltől.

- A Facebookot ennek megfelelően el is árasztották a már külföldi foglalásokkal rendelkező aggódó nyaralók üzenetei, hogy most akkor ezt így hogy? De velük ugye nem érdemes foglalkozni, nekik már szóltak: ott a Balaton, aztán kuss.

- Mindeközben az eddig még mindig kérdőjeles augusztus 20-ról is csurrant-cseppent az ostobának nézett állampolgárnak némi információfoszlány. Gulyás vasárnap közölte: valószínűleg szerdán döntenek róla.

- Aztán jött a hétfő, és kaptunk egy Palkovicsot Lászlót is. A kormány korábbi döntése szerint augusztus 15-ig ugye nem lehet tartani 500 fősnél nagyobb rendezvényeket, az innovációs és technológiai miniszter pedig a Világgazdaságnak adott interjújában arról beszélt, várhatóan nem is lazítanak tovább. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy nem kapnak zöld utat az 500 főnél nagyobb rendezvények, sőt, olyanokat is megtilthatnak, amelyeket már újból engedélyeztek. (Most, hogy lement az NB I, a nertársak kibulizták magukat, nem kell több banzáj.)

Tehát, Magyarországon bár kiváló a vírushelyzet és a védekezés, azért annyira mégse kiváló. Persze, valami szórakozása hagy legyen már a kormánynak is, még nem közölnek hivatalosan semmit, jó figyelni az ostobának tekintett állampolgárok bizonytalanságát. Na, meg jó buli annak a több tíz, vagy százezer ember megélhetésével kapcsolatban információkat „belengetni”, akiknek a rendezvények megtartása jelentené a bevételt. Az ezekre jegyet váltó tizezrek pedig szintén hagy találgassanak még néhány napig, hogy telik majd a nyár. Addig is elütik valamivel az időt.

Sacc/kb. így fest a nerisztáni monitorozás. De hiszen nincs ebben semmi új, így nézett ez ki április-májusban is.

Május közepén épp arról volt szó, hogy egy szerdai kormányülésen döntenek arról, enyhítenek-e a fővárosban és Pest megyében a korlátozásokon. Aztán nem döntöttek, csak Pest megyéről, de szóltak, hogy majd döntenek a következő napokban Budapestről is. A következő napok is elteltek és Orbán ismét bejelentette, hogy majd szombaton bejelentik, hogy mi lesz a fővárossal.

Ha emlékszünk, három hónappal ezelőtt, a kijárási korlátozás meghosszabbításával kapcsolatban is ennyire "határozott" volt a kormány. A húsvéti hosszú hétvége előtt Orbán bejelentette - miután korábban hatszor bejelentették, hogy majd bejelentenek valamit -, hogy a védekezés jól működik, a kijárási korlátozás pedig egyelőre nem szigorodik. A kormány döntése értelmében azt határozatlan időre meghosszabbítják, és majd hetente fognak mérlegelni és dönteni az esetleges további hosszabbításokról. Ezt a tulajdonképpen semmilyen döntést sikerült úgy meghozni, hogy egy teljes hétig bizonytalanságban tartották az egész ország lakosságát és folyamatosan intézkedést ígérgettek.

Ja, és ne felejtsük el a remekbe szabott produkciójukat Szentkirályi Alexandrával, aki nem olyan régen állítólag "félreértette" a kormányrendeletet, és rosszul tiltotta meg a budapestieknek, hogy vidékre menjenek, mert amúgy annak ellenére, hogy azt mondta, hogy nem mehetnek, kiderült, hogy de, mehetnek. Ezt sikerült egy rövid 5 napos értetlenkedés után tisztázni. Félig.

Szóval, állítólag szerdán kiderül, lesz-e idén tűzijáték és fesztivál. Már nagyon várjuk.