A megállított Brüsszeltől 127,6 millió forintnyi uniós támogatást kapott a fideszes képviselő

Balatoni borászatának és panziójának építésére. Mert megérdemli.

Az Átlátszó ír arról, hogy Szatmáry Kristóf fideszes képviselő borászati cége 127,6 millió forintnyi uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy a badacsonytomaji birtokán borászati épületet és egy panziót alakítson ki. 

2018-ban már megtámogatták közel 50 millióval, 2017-ben kapott még 77,7 milliót, nehogy kevés legyen.

A két pályázatból a területen lévő két épületet alakítják át, egy borászat, illetve egy szálláshely lesz belőle. Állítólag a költségeknek csak egy részét fedezik az uniós források: a beruházás összköltsége 269,6 millió forint, amit Szatmáry elmondása szerint saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökől és az uniós támogatásból finanszíroznak.

Az Átlátszó újságírói a helyszínen járva azt tapasztalták, hogy az építkezés során nem mellékesen megtörték a Badacsony oldalának természetes ívét, és két mesterséges lejtésű területet hoztak létre támfalakkal. Nekik szabad.

Egyébként 2018 év végén, illetve 2019 elején járt le az az ötéves időtartam, amíg vendégházként kellett üzemeltetni az uniós pénzből épült, falusi turizmust szolgáló ingatlanokat. Ezt pedig nagyon sokan számításba vették korábban, és valószínűleg nem véletlen a pályázatok környékén feltűnt számos fideszes politikus, rokon, haver, puszipajtás.