Jelentős fizetésemelést kapnak az egészségügyi dolgozók - Franciaországban

Közel két hónapig tartó tárgyalássorozat, valamint több tüntetés vezetett a sikerig, de végül megállapodtak a szakszervezetek a kormánnyal.

A francia kormány évi 8 milliárd eurónál is többel (2830! milliárd forint) növeli az egészségügyben dolgozók juttatását.

Megígértem, és most megcsináltuk. A krízis idején oly sokat nyújtó egészségügyi dolgozóink karrierjét és fizetését új alapokra helyezzük

- írta Twitteren Emmanuel Macron, a sikerről, amit Jean Castex miniszterelnök „történelmi pillanatának” nevezett.

A csomag jelentős részét, a 7,6 milliárd eurós keretből (2700 milliárd forint) arra fordítják, hogy 2021 márciusig két lépésben havi nettó 183 euróval, vagyis nagyjából 65 ezer forinttal megemeljék az alapfizetését az ápolóknak, a kórházak technikai személyzetének és az idősotthonok alkalmazottainak, ez mintegy 1,5 millió egészségügyi dolgozót érint.

A kormány évi 450 millió eurót, azaz 160 milliárd forintot fordít arra, hogy több mint 1,5-2-szeresére emelje a csak az állami kórházakban dolgozó orvosok fizetését, ezzel talán visszacsábíthatja az orvosok egy részét.

 - közölte a BMFTV.

Mindeközben erős és büszke hazánkban marad

  • az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos „gyorssegély”, ami nem mindenkinek jár,
  • az alma,
  • vagy éppen egy buzdító levélke,
  • az egészségügyben dolgozók siralmasan alacsony bére,
  • az orvosok, ápolók kivándorlása.

Méghozzá egészen addig, amíg maradhat a focira, no meg strómanjai egyre nagyobbra hizlalására fókuszáló populista "vezér".