A Fidesz kétharmada is tét lesz a borsodi időközi választáson

A jobbikos jelölt lehet az ellenzék befutója.

Mint ismert, Koncz Ferenc fideszes képviselő tragikus balesetben hunyt el a múlt héten, ezért választókörzetében, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számúban ezért időközi választást kell majd tartani. Halálával 133-ról 132-re csökkent a kormánypárti képviselők száma, vagyis papíron megszűnt a Fidesz kétharmada. Persze, akadnak azért a parlamentben a Fidesszel sűrűn egyetértő „független” képviselők, mint pl. a Mi Hazánk Mozgalom tagjai, akik szeretnek a kormánypártokkal együttműködni, így a kétharmados többség könnyen biztosítva lehet így is. Ugyanakkor szimbolikus jelentőséggel bírhat, ha hivatalosan már nincs ilyen erő Orbánék kezében. Ráadásul az ellenzék egy komoly felkészülési lehetőséget kaphat 2022-re, ami a koordinált összefogást illeti.

Az ellenzék legerősebb pártja a választókerület kistelepülésein jó ideje a Jobbik. A párt jelölje, Bíró László 2018-ban László 31,6 százalékkal végzett a második helyen, a harmadik Pap Zsolt, az MSZP-Párbeszéd jelöltje fele ennyi szavazatot sem szerzett.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében az időközi választást július 10-től számolva 120 napon belül kell kitűzni a tiszaújvárosi térségben, ami azt jelenti, hogy legkésőbb november 8-ig voksolnia kell(ene) az ott élőknek.

Csakhogy pont erre az időszakra lengette be az Orbán-kormány a koronavírus-járvány második magyarországi hullámát is. Bár ez náluk semmit nem jelent, hiszen úgy tűnik, imádják félrevezetni az ország lakosságát. (Ebben is.)

Az egy hónapja felfüggesztett felhatalmazási törvény amúgy kimondta, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, és a már kitűzött választások is elmaradnak, amiket aztán a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni. Vagyis, ha a következő 120 nap valamelyikén újra elrendelik a veszélyhelyzetet, és Orbán Viktor ismét ugyanazokkal a rendeletekkel kíván kormányozni, mint korábban, akkor a Borsod megyei időközi választás is eltolódhat. Ez valószínűleg majd azon múlik, mi tűnik a Fidesz számára a legkedvezőbb szituációnak.

Az ellenzék részéről azonban ez mindenképpen egy kiváló alkalom, hogy az esélyes jelölt mögött felsorakozva adjanak egy pofont a NER-nek, már 2022 előtt.