Somló Tamás gyerekkori álma volt eljutni Indiába

Négy évvel ezelőtt, ezen a napon hagyta itt örökre rajongó közönségét és családját Somló Tamás. Az énekes-dalszerző játszott szaxofonon, basszusgitáron, hegedűn, klarinéton, szájharmonikán, csörgődobon és artista, valamint jogász végzettséggel is rendelkezett.

Gyárilag artistának készültem – mesélt fiatalságáról egy rádióinterjúban a zenészlegenda. A művész gyerekkorában a VIII. kerületben lakott családjával, pontosabban a Körút és a Baross utca sarkán. A zenész a Práter utcai általános iskolába járt, ahol a zeneiskolában hegedülni tanult, mivel a zenélés családjában természetes volt: édesapja is hegedült, bátyja pedig harmonikázott. Kezdetben nem volt túl sikeres Somló Tamás zenetanulása, mivel elmondása szerint egyik oktatója meghalt, míg egy másik disszidált. Mégis kicsivel később rendkívül szerencsés fordulatot vett zenei nevelése, hiszen 5. általános iskolás korától fogva az artistaképző diákja lett, ahol egy széles látókörű, toleráns és rendkívül nagy zenei műveltséggel rendelkező zenetanárt kapott.

Az artistaképzős zeneórákhoz kötődnek a művész első improvizációs próbálkozásai is, mivel amikor zenetanára megtudta, hogy Somló Tamás kevéske szabadidejében Ray Charles-t és Duke Ellingtont hallgat, akkor nem ritkán közös jammelésre hívta. Az artistaképző szigorú napirendje mellett, a sok gyakorlás és tanulás azért hagyott időt a fiatal művésznek arra, hogy nagymamája könyvtárában Vámbéry Ármin és Kittenberger Kálmán könyveit lapozgassa és elhatározza azt, hogy minél hamarabb utazni fog és minél többet megtud a nagyvilágról. Somló Tamás világutazó tervei rövidesen teljesültek  és eljutott a felfedezni és megismerni talán leginkább vágyott országba, Indiába is. A művész igazságtalanul rövidre szabott életében sikerült maradandót alkotnia: sajátos tónusú énekhangján megszólaltatott slágerei, vagy éppen dalszerzeményei ma is népszerűek.

Borítókép: RAS Archív