Gulyás Gergely: a focimeccs az más, koncerteken alkoholt is isznak, ezért ott nem tartják a távolságot

A kancelláriaminiszter nevetséges indokkal magyarázta, miért lehetett futballmeccseket rendezni, miközben a koncerteket és minden más, 500 fő feletti rendezvényt betiltott a kormány. Nem lesz tűzijáték augusztus 20-án.

Gulyás Gergely a tegnapi kormányülésen hozott döntésekről adott tájékoztatást a mai kormányinfón. A miniszter közölte:

Elmarad a tűzijáték és a Szent István napi ünnepségek, mert az eddigi tapasztalatok alapján a járvány nagyobb tömegben jobban terjed.

Arra a kérdésre, hogy futballmérkőzéseket miért lehetett rendezni, miközben minden mást betiltottak Orbánék, Gulyás az év legszánalmasabb magyarázatát adta:

Szerinte egy focimeccs teljesen más, mint egy koncert, ugyanis utóbbin alkoholt is fogyasztanak, és emiatt nem tartják a távolságot.

Két dolog lehetséges:

a: A miniszter még életében nem járt futballmérkőzésen.

b: Tisztában volt vele, hogy elképesztő ostobaságot mond, de valahogy meg kellett indokolnia, miért alkalmaztak kettős mércét.

Emlékezetes, hogy június eleji magyar kupadöntőn ennyire tartották a távolságot a "nem alkoholt fogyasztó" szurkolók:

Gulyás azt is mondta továbbá, hogy augusztus 15-ig maradnak a korlátozások az 500 főnél nagyobb rendezvényekre, a továbbiakról viszont július végén döntenek az akkori adatok függvényében, de szerinte több érv szól amellett, hogy ne enyhítsenek.

Mivel augusztus utolsó hetére szerveznek egy csomó könnyűzenei fesztivált (B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó), a kormány döntése elég nehéz helyzetbe hozza a szervezőket, hiszen alig két hetük marad majd a kormány döntéséhez igazodni. Velük egyelőre senki nem egyeztetett ezzel kapcsolatban.

Az Index kérdésére Gulyás elmondta, hogy nem a zenekaroké a legnagyobb veszteség a járványban, mert kiadnak például lemezeket is. Olyan támogatási programot tervez a kormány, amit azok kapnak, akik a szórakoztatóiparban komoly károkat szenvedtek.