Továbbra is csak a foci érdekli Orbánékat: Nagyon úgy tűnik, hogy augusztus 15. után sem lesznek tömegrendezvények

A HVG úgy tudja, a jövő kedden a kormány elé kerülő előterjesztés továbbra sem engedélyezi az 500 főnél nagyobb zenés rendezvényeket. Vagyis: magasról tesznek a katasztrófális helyzetbe kerülő iparágra, akárcsak a kultúrális életre. És ennek fényében úgy tűnik, a járványhelyzettel kapcsolatban is félre van tájékoztatva a lakosság. Mondhatjuk úgy is, hogy hazudnak róla.

Tények következnek:

- Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy egy focimeccs teljesen más, mint egy koncert, utóbbin  ugyanis alkoholt is fogyasztanak, és emiatt nem tartják a távolságot. Vagyis több érv szól ellene, mint mellette, hogy ezeket engedélyezzék augusztus 15. után, de majd július végén döntenek.

- A nemalkoholos Groupama Arénában június 20-án a Ferencváros-Újpest meccsen a Nemzeti Sport adatai szerint 15.727-en voltak.

- A nemalkoholos Groupama Arénában tavaly 119 308 korsó sört adtak el. Igen, volt bennük alkohol is.

- A június eleji magyar kupadöntőn ennyire tartották a távolságot a "nem alkoholt fogyasztó" szurkolók:

- A Fővárosi Nagycirkusz előadásain is nyugodtan lehet közel 1500 ember járvány idején.

- A hétvégén több ezres futóversenyt rendeznek Budapest belvárosában, hiszen Magyarország kormánya 2020. június 18-án határozott a veszélyhelyzet eltörléséről, ennek értelmében korlátozás nélkül rendezhetők sportesemények hazánkban.

- Zenés és táncos rendezvényt azonban továbbra sem lehet tartani, mert az veszélyes. És isznak az emberek.

És akkor nézzük, ami egyáltalán nem biztos, hogy tény: a hivatalos járványügyi adatok szerint

az elmúlt hetekben az aktív fertőzöttek száma fokozatosan csökken. Május elején 2055 főnél tetőzött a számuk, július 22-én ez 487 fő volt.

Mindennek fényében néz ki most úgy a dolog, hogy augusztus 15. után sem lesznek tömegrendezvények.

A HVG információi szerint uyganis a jövő kedden a kormány elé kerülő előterjesztés továbbra sem engedélyezi az 500 főnél nagyobb, nem ültetett összejöveteleket, így azokat augusztus 15. után sem lehetne megrendezni. Ezzel a nyár végére tolt fesztiválok, koncertek is elmaradnának. Ráadásul a lap úgy tudja, Kásler Miklós 200 főben maximalizálná a kulturális események látogatószámát, ami a nyári színházaknak is betenne, de még az őszi színházi évadot is kérdésessé tenné.

Mint írják, ha nem indulna újra idén a kulturális élet, az még egyes kormányzati források szerint is katasztrofális következményekkel járó hiba lenne. 

Ami a zeneipart illeti: Mivel augusztus utolsó hetére szerveznek egy csomó könnyűzenei fesztivált (B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó), a kormány döntése rendkívül nehéz helyzetbe hozza a szervezőket. Velük senki nem egyeztetett ezzel kapcsolatban. Se.

Mindezek után felmerül a kérdés: milyen érdekek húzódhatnak meg a kormányzati döntések mögött? Esetleg nagyon nem úgy állnak a járványügyi adatok, ahogy azzal a magyar lakosságot kábítják?