Szijjártó: A magyar gazdaság sikerét a magyar emberek munkája jelenti - Kár, hogy 400 ezernek nincs

Ja, s kár, hogy inkább Kirgizisztánban és Mongóliában teremtünk munkahelyeket.

Nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelek, hanem a magyar emberek munkája jelenti a magyar gazdaság sikerének zálogát - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a sütő- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft. több mint 665 millió forintos fejlesztéséhez nyújtott, 282 millió forint támogatásról szóló okirat átadásán kedden Baján.

A kiszolgáltatottsághoz vezető hitelek emlegetése pedig azért érdekes fejlemény, mert pont a magyar kormány az, aki egy évtizede hitelfelvételre ösztönzi és buzdítja a lakosságot.

2019. harmadik negyedévének végéig csaknem 700 milliárd forinttal növekedett a háztartások hitelállománya, és szeptember végére meghaladta a 9720 milliárdot. Ekkora adóssága 2014 végén a devizahitelek forintosítása előtt volt a lakosságnak.

Reneszánszát éli a házasságkötés Magyarországon, harminc éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2019-ben - közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az év elején. Büszkén tért ki arra is, hogy a 2015 óta elérhető, két éven keresztül havi ötezer forintot jelentő első házasok adókedvezményét eddig 150 ezer pár, a júliusban hatályba lépett babaváró támogatást pedig több mint 67 ezren igényelték.

A legtöbben a maximális 10 milliós összeget kérik - fűzte hozzá. 

Azt már nem tette hozzá, hogy esetleg aki valamilyen oknál fogva nem szeretne házasodni, hiába nevelne akár 4-5 gyereket is, neki nem jár "támogatás". Apropó "támogatás": hitel. Ami ugye Szijjártó Péter és Orbán Viktor szerint is kiszolgáltatottsághoz vezet.

"Szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz? Mindenki beszél uniós pénzekről, én egy fillért nem látok ebből. Pénzt lehet osztogatni, de előbb vagy utóbb meg kell termelni. De olyan, hogy ajándékként pénzhez juthasson egy közösség, olyat még a világ nem látott" - jelentette ki Orbán április elején. "Ez csak hitelből volna lehetséges, de akkor a végén te fogod a hitel árát megfizetni, és az mindig sokkal többe kerül, mintha dolgoztál volna. Ez a szabály, amit az életemben megtanultam" - tette hozzá.

Magyarország Döbrögije úgy mondta ki e szavakat, hogy a családvédelmi akcióterven meg babavárókon keresztül évek óta arra biztatja a komplett magyar lakosságot, hogy vegyen fel hitelt, és minél többet.

Csak a szerkesztőségünk szűk környezetéből tudunk említeni legalább tíz olyan párt, akik kizárólag a babaváró hitel miatt házasodtak sietve, amit aztán önrészként használnak a jóval nagyobb lakáshitelhez. Mert ugye, Magyarország olyan király hely lett, hogy a fiatalok lakáshoz önerőből nagyjából 0 százalék eséllyel jutnak. Persze, hívhatjuk ezt a "házasság reneszánszának" és/vagy "támogatásnak" is nyugodtan, csak bődületes nagy hazugság.

Ja, és ha már a "magyar emberek munkája": bár itthon hivatalosan 376 ezer munkanélküli van, 176 ezren pedig semmilyen pénzbeli segítséget nem kaptak a kormánytól, kiválóan osztogatják a pénzt Jeruzsálembe, Kirgizisztánba, Mongóliába, meg ahova épp Szijjártó Péternek kedve van. Ők megtehetik, mert nem ők lesznek kiszolgáltatottak, hanem továbbra is a magyar adófizetők.