Agárdy Gábor legnagyobb sikerét egy borjúnak köszönhette

98. születésnapját ünnepelné ma Agárdy Gábor, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, akinek életében számtalan kaland megesett. A legendás színészóriás elmondása szerint azonban legnagyobb sikerét egy borjúnak köszönhette- tudhatjuk meg Kalmár Tibor Legendás komédiások című kötetéből.

Czizmarek Mátyás Boci, boci tarka című operettjének egyik szerepét eredetileg Feleki Kamillnak szánták, de ő alkatilag idegennek érezte az Agárdy Gábor szavait idézve „öreg téeszparaszt figuráját”. A darabban azonban volt egy élő borjú, akinek építettek egy istállót a színház udvarán. Agárdy a borjúval annyira összebarátkozott, hogy az akkor bőgött, amikor a színész akarta, mivel kitapintott az állat füle mögött egy pontot, amit, ha megnyomott, akkor a borjú bőgni kezdett.

Egyik este rögtönöznie kellett Agárdynak a darabban, mert színpadi anyósa, Kovács Terus váratlanul kiment a színpadról.

Kínomban a borjúval kezdtem beszélgetni - mesélte Agárdy - és ilyen szövegeket hordtam össze: neked kiönthetem a szívemet, nagyon ki vagyok bukva az anyósomra. Ha a szemedbe nézek, látom, hogy te értesz meg engem egyedül. Nem vagy te olyan nagy marha!

Ezután megnyomta Agárdy a borjú füle mögött azt a gombot és jött a bőgés. Hatalmas sikert aratott a színész váratlan rögtönzése és ezt követően a direktor minden előadáson ragaszkodott a borjús jelenethez. A kalandos életű művész nem mellesleg kiváló ikon-és portréfestő is volt, akinek a festészethez fűződő örök szenvedélye éppenséggel egy szegedi festőművész ablakának focilabdával történő betörésével kezdődött. Erről csak annyit mondott a színész, hogy a labda miatt mentem be és a festészet miatt maradtam ott.

Agárdy Gábor színpadi alakításai mellett emlékezetesek maradtak filmszerepei is. A művészt a Nemzet Színésze címmel is kitüntették.

(A cikk első változata 2020. augusztás 2-án jelent meg.)