Kitöltöttük a nemzeti konzultációt - háromszor!

Kemény hetek várnak a fideszes nyugdíjasokra. Mivel az álnemzeti kamu-konzultáció beküldési határideje - elvileg - augusztus 15-én lejár, bele kell húzniuk az online kitöltésekbe.

Fideszes Nyugdíjas, 76 éves. Ez az új személyiségem, mellyel kitöltöttem az online ívet. A kitöltés és beküldés nem vett több időt igénybe, mint 25 másodperc. Az e-mail cím, amit beírtam, egy kitalált és nem létező e-mail cím volt. Rögtön ezt követően Mégfideszesebb Nyugdíjassal, mint újabb alteregómmal, szintén kitöltöttem az ívet. Ismét elfogadta a rendszer, a teljesen hamis e-mail címmel. Ezután “Fideszes Nyugdíjas” adataival próbáltam meg ismét kitölteni, ám ekkor már visszajelzést kaptam arról, hogy ezt megtettem korábban. Na de sebaj, az e-mail cím végét megváltoztatva máris újra sikerrel jártam újra. 

Az adatkezelési tájékoztató szerint

a konzultáció interneten keresztül történő kitöltésére minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár jogosult, a kérdőív kitöltése e-mail-címes hitelesítéshez kötött.

Ezzel szemben NEM történt meg az e-mail cím hitelesítése, bármilyen e-mail címet elfogad a rendszer, még az sem követelmény, hogy ez egy létező, működő e-mail cím legyen. Az, hogy az e-mail címre érkezzen egy hitelesítő levél, melyben küldenek egy érvényesítő linket, adatkezelési szempontból is a minimum lenne, így ki lehetne zárni a hamis kitöltéseket is - na de ez itt egyáltalán nem cél! A GDPR, azaz Európai Általános Adatvédelmi Rendelet elég egyértelműen fogalmaz. Az adatvédelem egyik legfontosabb követelménye a célhoz kötöttség elve. 

A célhoz kötöttség elve alapján csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas. A személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

Ezzel szemben, bár a kérdéssor kitöltése után rákérdez a rendszer, hogy hozzájárulok-e, hogy Magyarország Kormánya kapcsolatba lépjen velem véleménykérés, tájékoztatás és kapcsolattartás céljából, az adatkezelési tájékoztató alapján ez egészen a nyilatkozatom visszavonásáig tart, vagyis semmiféle határidőt nem szab.

Egyértelmű tehát, hogy a nemzeti konzultáció kitöltése semmiféle hitelesítést nem igényel, bármennyi alkalommal kitölthető, az e-mail címhez pedig nem létező, teljesen hamis cím is beírható. Ugyanakkor vélemény közlésére nem alkalmas.